IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Нямаме правомощия да регулираме таксите при теглене на пари от банкомат

По-рано днес ВАП предложи нормативни промени, свързани с обменния курс при банкоматите, след информация, че банкомати в курорти удържат до 15% от теглената сума

19:19 | 04.09.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Услугите по теглене на пари в брой чрез терминални устройства ATM, ако операторът не извършва други платежни услуги, попадат извън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива 2015/2366 на ЕС за платежните услуги във вътрешния пазар.

Независимо от това, в тези случаи на клиента следва да се предоставя предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, преди тегленето, както и след получаването на парите в наличност в края на операцията. Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи. Това се казва в позиция на Българската народна банка (БНБ), публикувана на сайта й. 

По-рано днес Върховна административна прокуратура (ВАП) предложи нормативни промени, които са свързани с обменния курс при банкоматите. "ВАП предлага на министъра на финансите и на управителя на БНБ да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, вкл. и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер", съобщи прокуратурата на сайта си.

Предложението на ВАП е по повод образувана преписка по информация, публикувана в медиите, в която са цитирани сигнали, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари.

"През 2019 г. от страна на Българската народна банка е извършена проверка, в резултат на която е установено, че изискванията за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, са изпълнени", се казва в съобщението на БНБ.

Българската народна банка е подкрепила извършването на законодателни промени, които да позволят въвеждане на ограничения на прилаганите обменни курсове при обмяна на валута, осъществявана на терминално устройство АТМ, сходни с правния режим при обмяна на валута в наличност, за което е уведомен министърът на финансите.

"Бихме искали да подчертаем, че Българската народна банка няма право на законодателна инициатива и няма правомощия да регулира и администрира таксите и обменните курсове, прилагани при предоставяне на услуги по теглене на пари в брой чрез терминално устройство АТМ", отбелязва банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
TORONTO1990
преди 3 години
ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
TORONTO1990
преди 3 години
Мисля че банките вече прекаляват. Скоро депозирах пари на каса по моя сметка, какво беше учудването ми когато ми поискаха такса. Това се казва пладнешки грабеж .Банката е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 3 години
Ето, това е истинската мафия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още