IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на новите случаи на Covid-19 у нас нарасна с 5,4% за денонощие

42 души са дали положителни проби за коронавирус

08:28 | 17.04.20 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

42 са установените нови случаи на заразени с коронавирус, като 21 от тях са приети в болница. Общият брой на случаите е достигнал 825, обяви началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на сутрешен брифинг.

По думите му няма нови области със случаи на Covid-19, но увеличението на броя на случаите от вчера до днес е 5,4%. 37 души са в интензивни отделения на този етап.

Активните случаи на новия коронавирус са 646, като по-голямата част от тях са концентрирани в София. Броят на случаите в столицата е 495 до този момент.

24 от новозаразените са жени, а останалите 18 са мъже. В тази статистика попадат две деца в Стара Загора. Общият брой на заразените с Covid-19 деца в България достигна 29, като 14 от тях са под 10-годишна възраст.

Ръст има и на броя заразени представители на медицинския персонал у нас – установени са 12 нови случая, като 7 от тях са в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, а 5 – във Видин.

19 са излекуваните пациенти. Благодарение на това общо излекуваните от Covid-19 в България достигна 141. 87 от тях са мъже, а 54 – жени, а средната възраст на излекуваните е 48 години. Излекуваните деца са общо 8, като новите са две.

Коронавирусът е успял да вземе 3 нови жертви за денонощието. Общо броят на починалите от Covid-19 достигна 40, на средна възраст 64 години.

„С изключителна тревога гледаме към Азия“, коментира генерал-майор проф. Мутафчийски. По думите му в Япония има 605 нови случая и 12 нови починали. Новите случаи в Сингапур са 728 за последните 24 часа.

Междувременно в САЩ се наблюдава особено висок ръст на броя нови случаи – 29 хил. души за последното денонощие. Починалите там са над 2000. Новите случаи в Германия са 2207, а жертвите на Covid-19 са 105 за денонощието.

По думите на генерал-майор проф. Мутафчийски ситуацията е „изключително динамична“ и „засега не показва тенденция за намаляване“. Случаите в света вече са 2 182 000, а смъртните – 95 хил. Новите случаи за денонощието в глобален мащаб са 145 хил.

Припомняме, че снощи мерките за овладяване на ситуацията с коронавируса бяха затегнати допълнително заради големия поток от желаещи да напуснат София за великденските празници. В тази връзка от полунощ на 17 април беше забранено напускането на столицата до второ нареждане. На днешния брифинг началникът на оперативния щаб благодари на правителството за бързото решение.

Той подчерта, че в съседните на България страни са наложени редица непопулярни мерки. В Гърция има забрана за излизане в празничните дни. „В Сърбия е наложен полицейски час и забрана за излизане, особено в Белград. В Северна Македония има наложени тежки мерки“, коментира още генерал-майор проф. Мутафчийски.

„Тази нощ пристигна и една от пратките от Китай, а в момента се уточнява броят на артикулите, които ще отидат в логистичния щаб. На първо четене това са 568 хил. маски от висок клас, неоходими за медиците на първа линия“, моментира началникът на оперативния щаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 1
coolio
преди 4 години
Хубаво е да погледнеш и статистиката за пациентите в интензивни отделения, където между другото свободните места са повече в момента, от тези преди кризата. Капацитетът беше удвоен. Та за разпределението по възрастови групи ще се изумиш, напълно ще разбие инфото от пропагандните новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
coolio
преди 4 години
Ти явно и с английския не се справя, щом твърдиш, че в тази статия пише точно това ;) Отделно, че властите в Швеция опровергаха тази информация, която си е чиста пропаганда от руски източници. Много им боде в очите на някои хора стратегията тук ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
Няма да е зле генерал-майор проф. Мутафчийски да вкара в статистиката и колко медицински лица са оздравели.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
Споко , за "крайно нуждаещи се " място ше има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
а имунна система нямаш ли си ... или вече без апове не моеш си подаде носа вън от панелката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
ivanrog
преди 4 години
Благодаря! Значи сме достатъчно далеч от натоварването на здравната система, до колкото помня, имаме под 100 в болниците. И ако правилно смятам при около 15% се налага болнично лечение, прав ли съм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
penman
преди 4 години
Законите на епидемии те са неумолими. Ако нямаш лекарство или ваксина, единствената ефикасна мярка е изолацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
те ти малко инфо , какво се случва в швеция ... първо спряха да приемат пациенти над 80г с коронавирус за интензивно лечение . вече са спрели и тези в групата от 60-70 години с придружаващи заболявания . ако има пациент за лечение извън тази група , и няма свободни места , откачват пациент от горните групи и закачват новия ... :))) ... това се случва там ... приоритети му викат ... https://***.tasnimnews.com/en/news/2020/04/12/2241617/elderly-coronavirus-patients-not-receiving-intensive-care-in-sweden-report
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
"...тепърва ще нарастват,..."така ли трябва да бъде ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
penman
преди 4 години
Пишеш глупости! Швеция има над 1200 смъртни случая при 10 млн. население и тепърва ще нарастват, въпреки много по-съзнателното си население, отколкото у нас. Капацитета на здравната им система е несравнимо по-голям от на нашата, но въпреки това в близките една до две седмици и те ще затегнат мерките. Китай се справи с вируса само благодарение на драстичните, нямащи нищо общо с демокрация, мерки, плюс ангажиране на хиляди медици от други области.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още