IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на регистрираните у нас партии намалява

Заявилите участие в евроизборите формации ще отчитат в публичен регистър даренията за кампанията

10:17 | 17.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продължава тенденцията броят на партиите в България да намалява. От 2013 г. те са с една четвърт по-малко - от 177 тогава до 128 сега. Това обяви перд bTV председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

През миналата година сами са се заличили 12 формации. Шест партии пък за втора поредна година не са подали декларации в Сметната палата. Одитната институция ще подаде сигнал в прокуратурата, която пък ще поиска от Софийски градски съд да ги заличи. 

Глобата за неподадени от партиите отчети до 31 март на всяка година е от 5 до 10 хил. лв.

По повод информацията, че партиите са спестили над 40 млн. лв. от субсидии, Цветан Цветков посочи като основна причина, че миналата година нямаше избори.

42 млн. лева са получили партиите от субсидии за 2018 г. на базата на получените гласове от предходни избори или по 11 лева на глас. През 2018 г. 15 партии са имали право на субсидии, а през 2017 г. 20 партии.

Регистрираните 33 участници в предстоящите избори за Европейски парламент трябва да подават информация в единния регистър на Сметната палата за всички приходи и разходи, свързани с предизборната кампания. Регистърът ще бъде открит на 26 април и ще е публично достъпен на страницата на палатата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още