IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Наредбата за касовите апарати може да блокира икономиката

Според позицията наредбата противоречи на националното и европейското законодателство, както и на международни стандарти за информационна сигурност

15:29 | 19.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Новата наредба за касовите апарати поставя под сериозен риск националната сигурност и функционирането на икономиката, тъй като могат да бъдат блокирани обекти от критичната инфраструктура, заяви Българската стопанска камара (БСК) след работна среща във връзка с промените в Н-18/2006 за отчитане на продажби чрез фискални устройства.

В срещата са участвали Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, Българска петролна и газова асоциация, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация на заведенията, Конфедерация на автобусните превозвачи, Международна данъчна асоциация (IFA) и други организации.

За пореден пък Камарата критикува подготвените промени. 

Според днешното съобщение участниците в срещата са приветствали заявената от финансовия министър Владислав Горанов тази сутрин готовност за отлагане на сроковете с 6 месеца (за част от икономическите оператори – бел. р.).

Представителите на бизнеса обаче смятат, че „самоцелната промяна на сроковете не решава съществуващите проблеми, ако своевременно не се пристъпи и към промяна и/или отмяна на конкретни текстове“.

Според позицията наредбата противоречи на националното и европейското законодателство, както и на  международни стандарти за информационна сигурност, поради което до две седмици ще бъдат внесени искове към Европейската комисия, Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията.

Наредба Н-18 създава прекомерна административна тежест за белия бизнес и не допринася за изсветляване на икономиката, твърди БСК. Според Камарата последствията ще бъдат за сметка на икономическите оператори, на фиска, на потребителите и цялото общество.

Като риск организацията посочва възможността да бъдат блокирани критични обекти (лични лекари, фармацевти, доставка на горива за спешна помощ, училища, болници). Не е предвиден авариен режим, при който те да работят при повреда или кибер атака към сървърите на НАП или към мобилните оператори.

Работодателите не приемат обвиненията, че не са реагирали своевременно спрямо промените.

Бизнес организациите ще представят аргументите си пред парламентарната икономическа комисия утре. Те са готови да внесат отново предложения за промени, веднага след като обещаните от  Горанов промени бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още