IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага промени в закона за храните срещу двойните стандарти

Социалистите предлагат всички продукти на българския пазар да се продават със сертификат за съответствие

11:56 | 14.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БСП</em></p>

Снимка: БСП

БСП внася промени в закона за храните, с които да бъдат прекратени практиките за двоен стандарт, обяви на брифинг в парламента депутатът от левицата Светла Бъчварова. 

Вчера Европейският парламент (ЕП) гласува за премахване на двойното качество при храните, което е голям и значим успех за българите и европейците от Централна и Източна Европа, обясни евродепутатът от ПЕС Момчил Неков, цитиран от БТА.

На практика с този си акт, по думите му, Европарламентът признава проблема и дава ясни препоръки, които трябва в близките месеци да бъдат изчистени, за да може най-късно в началото на следващата година да бъде подобрено законодателството.

Според проекта на БСП за всички продукти на българския пазар, произведени извън страната, ще се изисква сертификат за съответствие. Той трябва да гарантира качеството на продукта, както и вложените съставки да отговарят на съответната търговска марка, продукт, в самата държава производител, разясни Бъчварова. Сертификатът ще бъде включен в база данни, международен обмен с останалите страни, за да може да бъде верифициран и съответно да гарантира на всеки един потребител, че се спазват изискванията за еднакво качество и суровини във всеки един от продуктите.

За храните, произведени у нас, с местни търговски марки, няма да се изисква сертификат, защото Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) упражнява документален и физически контрол, казаха социалистите.

За да се намалят нелоялните търговски практики, вносителите предвиждат и санкции както за физическите, така и за юридическите лица. Глобата за физическо лице при първо нарушение се предлага да е от 10 хил. до 20 хил. лв, при повторно провинение - между 40 и 80 хил. лв. Два пъти по-високи санкции за юридическите лица са залегнали в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още