IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Гласуването по пощата крие рискове

При такъв тип гласуване трудно се идентифицират гласоподавателите, каза Таня Цанева

10:18 | 15.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В момента 13 държави в Европа имат гласуване по пощата. В случай на пандемия това е най-удобната форма, но тя крие много рискове. Така говорителят на ЦИК Таня Цанева коментира в ефира на Нова телевизия предстоящия вот.

По думите ѝ при такъв тип гласуване трудно се  идентифицират гласоподавателите, а физическото транспортиране на бюлетините също е трудно. „Трябва да има сериозни пощенски служби. Изобщо, гласуването не протича в контролирана изборна среда”, коментира Цанева.

И в момента провеждаме частични избори по места, като всички мерки се спазват, каза още тя

„Освен мерките, които ще се въведат в изборния ден, очакваме и протокола на Министерството на здравеопазването, защото това е най-важният документ за необходимите мерки”, каза още Цанева. 

Относно предложението за осигуряване на лични предпазни средства за всички гласуващи говорителят на ЦИК обясни, че то е ново и ако бъде прието, общините ще трябва да снабдят секциите с такива.

Цанева обясни още, че не е реалистично да се очаква, че всички участници в организацията на изборния процес ще бъдат ваксинирани. 

„Практически ми се струва невъзможно това да се случи, защото в организацията на изборите има около 120-130 хил. души”, добави тя и уточни, че членовете на секционните комисии се назначават най-късно 25 дни преди изборния ден и няма как предварително да се знае кого ще номинират политическите субекти за членове на комисиите.

„По никакъв начин не трябва да се допускат промени в изборните правила в последния момент. Промените, които президентът лансира за гласуването по пощата, не гарантират изискванията за тайна на вота”, каза малко по-рано днес пред Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

По думите му няма абсолютно никакво време за организирането на такова гласуване, нито практика, нито нормативна база. „Тази идея, както и предложението за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, имат една цел – да се удовлетворят исканията на хората, които протестираха на улицата, но ако ги изпълниш, отново може да си подлаган на критика", посочи лидерът на НФСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
...а се мислим за нещо, на базата в/у нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
По цял свят хората гласуват дитанционно, дали по пощата, дали по интернет - само у нас нищо не може и нищо не става... и накрая пак сме едно нищо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
ЦИК: Гласуването по пощата крие рискове Како ***, щом Сияйният Град на Хълма избира така, колонията що ще чини?И ний тъй.Няма 50-тачките на римляните да ги раздават в дрехите с помощи.Точна отчетност трябва да има!Статистика един вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още