IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФЗ преведе 18,7 млн. лв. по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2018

За над 30 хиляди земеделски стопани, кандидати по схемите за директни плащания за Кампания 2018, има ставка на корекция

12:08 | 03.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ДФ "Земеделие" изплати над 18,7 млн. лева на над 30 хиляди земеделски стопани, кандидати по схемите за директни плащания за Кампания 2018, при които е налице ставка на корекция (механизъм за финансова дисциплина). Това съобщиха от пресцентъра на ДФЗ.

Съгласно европейския регламент, от 1 януари 2016 г. в България обеше въведен механизъм за финансова дисциплина. При него всички суми по схемите на директни плащания се намаляват с определен процент, ако субсидията надвишава левовата равностойност от 2 хил. евро за конкретна кампания.

Удържаните средства са предназначени за попълване на резерв за кризи в селскостопанския сектор. Механизмът на финансовата дисциплина е въведен с цел годишният бюджет да е в съответствие с многогодишната финансова рамка (МФР), припомнят от ДФ "Земеделие".

Разплащателна агенция е наложила ставка на корекция в размер на 1,388149 процента за Кампания 2017 г. върху оторизираните суми на кандидатите по схемите на директните плащания, в съответствие с европейски регламент от 2017 г на Комисията.

Съгласно друг регламент за изпълнение от 2018 на Комисията, поради неизползване на натрупания кризисен резерв от 2017 г., за всяка държава членка е определен сума за възстановяване. За България върнатите средства по механизма за финансова дисциплина възлизат на 9,587 млн. евро, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още