IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Кънев: Ръстът на икономиката е обвързан с високата добавена стойност

Ако дълго нямаме правителство, това ще ни попречи да предлагаме страната като атрактивна дестинация в чужбина, коментира икономистът

13:49 | 10.04.21 г. 1
<p>
	Евгений Кънев.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Евгений Кънев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не можем да искаме да сме страна с висока добавена стойност чрез сегашния икономически модел. Това заяви Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria.

“Единственият начин да можем да растем като икономика, а с това и доходите, е да увеличаваме износните бизнеси, които изнасят висока добавена стойност. Голяма част от производството обаче трябва да е в България”, посочи Кънев. 

Той коментира и настоящата ситуация у нас в контекста на продължаващата безизходица след парламентарните избори. Според него неизвестността ще се отрази най-вече на инвестиционната активност. По думите на икономиста обаче все пак “може да се създаде по-реформистко правителство, което да извърши така отлаганите реформи, свързани с подобряване на бизнес средата у нас, което би повишило инвестиционната активност”.

“Трябва сериозно да бъде подобрен имиджът на страната в чужбина като място за правене на бизнес. От място, където се намират евтин труд и евтини ресурси, трябва да станем място, което предлага наличието на достатъчно добър човешки капитал, който да привлече бизнеси с висока добавена стойност”, коментира Кънев.

“Ако дълго нямаме правителство, това не толкова ще засегне инвеститорите у нас, колкото ще ни попречи да предлагаме страната като атрактивна дестинация в чужбина”, смята Кънев.

Той заяви, че част от работата на държавата трябва да е в създаването, развиването и привличането на човешки капитал. “Самите фирми трябва да мислят за това какво добавя висока добавена стойност, освен иновациите”, допълва той.

Като ахилесова пета на бизнеса у нас икономистът открои факта, че "произвеждаме нелоши продукти, но не можем да ги продаваме на висока цена, защото не знаем как". “Не можем да се конкурираме с големите играчи, но можем да се състезаваме в нишови сектори, които за тях са малки, но за нас не са”, коментира той.

Кънев отбеляза още, че за икономиката от ключова важност е преодоляването на пандемията. “Много трудно се развива икономика, когато човешкият капитал работи в условия на стрес и опасност за здравето”, заключава той.

Целия разговор с Евгений Кънев можете да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
ДОБРУТРО, Евгени! Кога осъзна, че ни трябва повече добавена стойност в иковомическата дейност? Защо не го каза преди, когато оня от жипката колеше и бесеше и ДАЖЕ не знае какво е добалева стойност?Аман от пишман специалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още