Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ген. Мутафчийски: До април можем да ваксинираме над 100 хил. души

Справяме се с пандемията по-добре от очакваното, заболеваемостта е снижена над 60%, коментира председателят на НОЩ

Ген. Мутафчийски: До април можем да ваксинираме над 100 хил. души

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България очаква до 2-3 месеца да започне масовата ваксинация, а до април да има вече 100 хиляди ваксинирани.

"До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 хиляди души, но ако е утвърдена ваксината на AstraZeneca“, каза по БНТ председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски.

Първата пратка от AstraZeneca би трябвало да бъде от 250 000 дози.

Във връзка с коментара на Тодор Кантарджиев, че ефикасността на AstraZeneca е по-ниска, а ние ще получим най-голямо количество именно от тази ваксина, Мутафчийски посочи, че тази ваксина е евтина и лесно се съхранява, а ефикасност от над 80% не е никак малка. Той припомни, че грипната ваксина има ефикасност малко над 50%, а успеваемост от 90 и над 90% е изключително рядко срещана. 

Генерал Мутафчийски обясни, че по-предвидима е ситуацията с ваксината на BioNTech/Pfizer, защото дозите са минимум 60 хиляди до средата на февруари. Препаратът на Moderna, по думите му, горе-долу ще върви в този порядък, въпреки че началото е още плахо. Дозите, които пристигнаха от нея, са 2400, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди, обясни ген. Мутафчийски. Най-много ваксини ще имаме в средата на лятото.

Според него много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, където е фиксирано, че то е за здравни работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране.

Още по темата

Мутафчийски отхвърли спекулациите, че България е ощетена в процеса на разпределение на ваксините в Европейския съюз. "Няма никакъв субективен елемент в броя на ваксините, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1,55%", подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група например, паралелно да се ваксинират при достатъчен брой ваксини с хората от втора група. Но това зависи от количеството на ваксините, уточни ген. Мутафчийски.

По думите му доверието към ваксините срещу коронавируса нараства. Ваксинираните медици във ВМА до момента са 460.

Ситуацията в цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за Covid болни, каза още ген. Мутафчийски.

Той коментира, че на този етап се справяме много добре с пандемията, дори повече от очакваното, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта.

"Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средна заболяемост на 100 хиляди население, дори е четири пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 хиляди души. Сега в момента средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души", уточни ген. Мутафчийски.

В момента лекарите дишат с малко по-свободни гърди, но трябва да останем бдителни заради разпространението на новия щам на COVID-19, предупреди генералът.

И посочи като примери какво се случва и какви мерки се вземат във Великобритания, Чехия, Белгия и Германия.

„Предвиждаме затваряне във всеки един момент, макар и да не мислим за пълно затваряне. Целта ще бъде да се даде отново глътка въздух за болниците и лекарите. Не претендираме за изчерпателност на мерките, а за мерки за местата, където е най-опасно", посочи Мутафчийски.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (46)

   1| 2| 3| 4| 5    
0
 
3
 
46
преди 1 месец
До автора на статията: Званието "генерал", е ВИСШЕ ГЕНЕРАЛСКО ЗВАНИЕ във ВС на Република България, каквото, доктор Мутафчийски НЕ носи. Вижте му пагоните, преди да пишете глупости.
0
 
3
 
45
dikens15 до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
https://www.zerohedge.com/covid-19/55-americans-have-died-following-covid-vaccination-norway-deaths-rise-29

In addition to the deaths, people have reported 96 life-threatening events following COVID-19 vaccinations, as well as 24 permanent disabilities, 225 hospitalizations, and 1,388 emergency room visits.


Който му се става опитна мишка да скача смело напред!!!
3
 
4
 
44
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Вероятността да умреш от ковид2 е по- малка от отколкото да умреш или да се осакатиш с ваксината на файзер.
3
 
2
 
43
zelka007 до: ing5rov
преди 1 месец
разораха ли ти шведите в задния двор ... ?! бабалюга гърчъва ... :)))
4
 
2
 
42
ing5rov до: zelka007
преди 1 месец
а ти от позицията на каква ръсиш зловония нонстоп тука ... ходи се мушкай там и си затваряй дъртия плювалник !

Още от Икономика и политика
Ще ни изненада ли избирателната активност по време на вота?