Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България през първата половина на 2018 г.

Ако тази тенденция се запази България ще отчете двоен ръст на инвестициите от Германия, смята заместник-министърът на икономиката Александър Манолев

Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България през първата половина на 2018 г.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Снимка: Министерство на икономиката 

Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България през първите шест месеца на 2018 г., обявиха от Министерството на икономиката на Република България.

Ако тази тенденция се запази България ще отчете двоен ръст на инвестициите от Германия, заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Източно-германския икономически форум, който се провежда в Бад Зароу. 

Още по темата

Това е едно от най-значимите и авторитетни събития в региона, в което участват над 100 от най-големите компании от тази част на страната, а България за първи път е поканена да участва на такова ниво.

Видео обръщение към участниците отправи канцлерът Ангела Меркел, а в сесиите участваха министри на федерално и провинциално ниво.

„България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа с положителен имидж и добри условия за развиване на бизнес. Достатъчно е да отбележим, че за последните десет години в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро, а значителна част от тях са направени от германски компании“, посочи Александър Манолев.

По думите му страната ни може да предложи политическа и икономическа стабилност, едни от най-ниските данъци в Европа и редица насърчителни мерки за стратегически инвеститори.

„Всичко това се оценява от чуждестранните компании и интересът към страната ни осезаемо расте“, допълни той.

Манолев се спря и на някои от най-бързо развиващите се сектори на българската икономика – информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене, машиностроене и др.

„Оптимистичен сигнал е, че подобни сектори с висока добавена стойност се утвърждават като двигатели на българската икономика“, каза още Александър Манолев и подчерта, че в повечето от тях оперират и германски компании.

Основен акцент в изказването на икономическия заместник-министър бе нуждата от задълбочаване на интеграционните процеси в сферата на икономиката на ниво Европейски съюз.

„Днес Европа вече изостава в редица отрасли. За всяка отделна страна от ЕС е много трудно да бъде конкурент на глобалния пазар, но заедно можем да запазим мястото на Съюза на глобален лидер в редица отрасли“, посочи той и акцентира, че ключовото послание на Българското председателство на ЕС е било „обединението“.

През 2019 г. бизнес делегация от една от източните провинции на Германия ще посети България за проучване на възможностите за инвестиции и стартиране на общи проекти с български предприятия.

Това бе договорено по време на среща на Манолев с Хари Главе, министър на икономиката на федерална провинция Мекленбург Предна Померания.

Двамата се договориха още да се търсят възможностите за по-активно сътрудничество между България и провинцията, както и организиране на целеви събития за промотиране на възможностите за инвестиции у нас.

Обсъдено бе и сътрудничество в областта на научните изследвания, технологиите и иновациите - разработване на съвместни проекти и запознаване с германския опит при взаимодействието между наука и бизнес и прилагането на научните постижения и изследвания в реалната икономика.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
6
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
130млн!Няма що! Голяма инвестиция!Вече никой не иска да инвестира в бойковата държава!
3
 
9
 
1
преди 5 месеца
И какъв е кярът на България ... младите ше работят тук и ше живеят нормлно ли ?!

Още от Икономика и политика
2914 трудови злополуки в България през 2018 г., с три повече от 2017 г.