IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобите на пътя ще могат да се плащат веднага

Полицейските коли ще бъдат оборудвани с ПОС-терминали, прие на първо четене парламентът 

15:15 | 23.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Поставяне на ПОС-терминали в полицейските автомобили за заплащане на глобите на пътя, предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени от "Воля", които бяха приети на първо четене от парламента единодушно със 143 гласа "за", предаде БТА.

Според сега действащото законодателство на водач, който не е заплатил наложените му глоби в срок и това се установи при проверка на пътя, се отнема шофьорската книжка до заплащане на глобите в пълния им размер, посочват вносителите.

От "Воля" предлагат във всички автомобили на контролните органи на МВР да се инсталира ПОС-терминално устройство и така да се повиши събираемостта на глобите. Предвижда се и вариант задълженото лице да може да плати глобите в рамките на два часа след връчването на акта за принудително отнемане на шофьорската книжка.

Със 109 гласа "за", 15 "против" и 18 въздържали се депутатите одобриха на първо четене и промените в Закона за движението по пътищата, внесени от ГЕРБ във връзка с въвеждането на смесената система за таксуване за преминаване по платената пътна мрежа на страната чрез електронна винетка или тол такса. Предвидени са и изменения във връзка с правомощията на контролните органи и отговорността на собствениците и водачите на превозни средства. Като допълнителни мерки за гарантиране събирането на пътната такса се предлага изискване превозното средство да няма неизплатени задължения към Агенция "Пътна инфраструктура", за да бъде допуснато до годишен периодичен преглед за проверка на техническата изправност. 

Депутатите одобриха на първо четене и промени в Закона за движението по пътищата, внесени от Министерския съвет, които целят намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Премахват се изискването за представяне на хартиен носител на определени официални удостоверителни документи, необходими за издаването на удостоверение за регистрация за извършването на пътна помощ по пътищата, отворени за обществено ползване. 
Приемането на текстовете не мина без дебати и дребни политически заяждания. Според депутата от БСП Георги Свиленски в „Черния петък“ българските граждани ще получат три нови поправки в Закона за движението по пътищата вместо обещания нов закон. По думите му в момента три органа упражняват контрол на пътя, вместо да има общ орган. С новите поправки ще има четвърти, добави социалистът.

Относно предложението да не може да се мине контролен преглед, ако има неплатени задължения към АПИ, Свиленски коментира, че шофьорите просто ще спрат да ходят на технически преглед, защото ще им бъде по-лесно да платят десет пъти по 20 лева, колкото била глобата за непреминат преглед. 

Станислав Иванов от ГЕРБ го репликира, че глобата не е само 20 лева, а има и други санкции. Той потвърди, че се създава нов орган за контрол на пътя, който взима част от ангажиментите на Агенция "Автомобилна администрация" и вече за заплатена електронна винетка или тол такса ще следи Националното тол управление. Цените на електронните винетки ще бъдат същите като на досегашните, заяви Иванов. Той посочи, че по трите законопроекта, които трябва да бъдат внесени от МС, текат обществени обсъждания и ще бъдат внесени до края на годината. 

„Цената за всичко това я плащат гражданите“, заяви обаче Свиленски и добави, че не завижда на превозвачите и гражданите, които трябва да спазват закона. „Как ще се ориентират какво точно трябва да правят и какви такси трябва да плащат? Никога не сме били против тол системата, само че това се прави в диалог с гражданите. Подкрепяме тол системата, но не и подходът, с който я въвеждате“, каза още депутатът от БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още