IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите потребители на вода ще плащат повече

Регистриран по Търговския закон е специалният търговец на електроенергия, който ще е част от "Българския ВиК Холдинг"

17:38 | 15.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обмисля се въвеждането на диференцирана цена за ВиК услугите, става ясно от съобщение на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Предложението е потребителите, които използват до 3 куб. метра вода на човек от домакинството месечно, каквато е общоприетата норма, да заплащат по една тарифа, а потреблението над това количество - по-висока цена.

Идеята е била дискутирана по време на среща на министъра на благоустройството Виолета Комитова с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

От разговорите става ясно още, че търговецът на електроенергия, който ще е част от структурата на "Българския ВиК Холдинг", е вече регистриран по Търговския закон и ще подаде документи за лиценз пред енергийния регулатор.

Идеята за създаване на специалното търговско звено във ВиК холдинга се появи в средата на октомври, когато от мегаструктурата съобщиха, че секторът е пред колапс заради скъпата електроенергия. Тогава беше решено да бъде регистриран собствен търговец на електроенергия, който да купува и доставя електроенергия на поносими цени за сектора. Разглежда се възможността търговецът да купува ток директно от АЕЦ "Козлодуй" и НЕК.

Промяната в ценообразуването на водата ще влезе в проект за изменение в Закона за ВиК, както и други нормативни актове. Целта е социално поносима цена на водата, поясняват от ведомството. Промени са необходими и заради финансирането на проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Конкретните предложения, както и по-добрата регулация на ВиК сектора ще бъдат дискутирани на експертно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още