IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: 155 млн. лв. струва отпаднето на тавана за всички пенсии

Проблемът не е във финансовия ресурс, а че хората с ограничен таван на пенсиите се чувстват дискриминирани, посочи депутатът

10:09 | 26.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проблемът с отпадането на тавана за всички пенсии не е във финансовия ресурс, а че хората с ограничен таван на пенсиите се чувстват дискриминирани. Трябва да проведем една дискусия и да дадем публичност на техните искания, за да може да се вземе решение. Това посочи по БНТ Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика в НС, депутат от ДПС.

По закон таванът за новоотпуснатите пенсии отпада от 1 януари 2019 г., а за отпуснатите през 2018 г. пенсии се предвижда преизчисляване по ново съотношение - 40% от максималния осигурителен доход или 1040 лв.

Адемов обясни, че има внесена петиция до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в която са събрани подписи с искане за отпадане на тавана не само за новоотпуснати пенсии, а за всички с ограничен размер - те са около 65 000, по информация на НОИ. За да се случи това, са необходими допълнителни 155 млн. лв, коментира Адемов.

Според сегашните текстове в Кодекса за социално осигуряване от следващата година няма да има таван за новите пенсии, но за старите той само се увеличава от 910 на 1040 лв. Дискусията се организира, след като Инициативен комитет внесе в Народното събрание петиция с около 5000 подписа. В нея се настоява за преизчисление на пенсиите и за пълното премахване на тавана им. 

Депутатът обясни още, че до 1997 г. на практика не е съществувал регистър на осигурените лица и тъкмо затова таванът през 2019 г. трябва да отпадне, защото е ясно, че има пряка връзка между осигуряването и размера на пенсиите.

Таванът на пенсиите да отпадне напълно от следващата година за всички, а не само за новоотпуснатите пенсии е предложението, което ще бъде обсъдено днес и в парламентарната комисия по труда и социалната политика от представители на Националния осигурителен институт, пенсионерски организации и социалният министър Бисер Петков.

Днес приключва публичното обсъждане на Закона за хората с увреждания. Предстои заседание на социалната комисия, за да се разгледат внесените законопроектите, каза още Адемов.

“Майките на деца с увреждания очакват този въпрос да бъде решен по възможно най-бързия начин. Не са доволни от темпоритъма, с който върви приемането на тези закони. Аз съм убеден, че до края на годината това ще се случи. Дали ще има нови протести на майките зависи от това в какъв вид законите ще излязат от НС след второ четене”, посочи депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
s3
преди 5 години
Има заслужили хора, които заслужават да получават повече, най-малкото ащото са посветили живота си на управлението и благото на народа, както се казва в клетвата на едно държавно учреждение.Справедливо е да няма таван, или поне да няма таван за определени хора, а за другите да остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Дойде време нашите хора да се пенсионират и трябва да получават заслужили пенсии! Милиционери, дансаджии, с.виркаджии и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
power grid
преди 5 години
Проблемът е в онези три най добри години които тарикатите използваха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Нищо работа. На Хасан енд къмпани кражбите за няколко месеца са тия 155 млн лева. Ще ги нагласят с по малко бъркане в кацата с меда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още