Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хотели може да работят с по-малък капацитет, за да няма струпване на хора

Ще има и пренареждане на чадърите и шезлонгите по плажовете, каза Николина Ангелкова

Хотели може да работят с по-малък капацитет, за да няма струпване на хора

Снимка: Bloomberg

Обсъждат се варианти хотелите да бъдат заети на 50% или на две трети от капацитета си, за да се избягва голямото струпване на хора. Очакват се и предложения от бранша за пропускателни режими и часови пояси на хранене на туристите съобразено с капацитета на съответния хотел или заведение. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по bTV във връзка с мерки, които се обсъждат за предстоящ късен летен сезон.

Мерките се обмислят в тясно сътрудничество с Националния оперативен щаб, обясни тя.

Министърът на туризма е оптимист за летния сезон и стартирането му на 1 юли. В момента се обсъжда с браншовите какви мерки да бъдат предприети, за да се отговори на изискванията за социална дистанция по време на сезона. 

Още по темата

Ще има и пренареждане на чадърите и шезлонгите по плажовете, а до дни ще бъде публикуван на сайта на Министерството на туризма списъкът на ивиците, където няма да има такса за ползването им.

Ангелкова посъветва да не се отменят резервациите за почивките през юли и август. И призова за избор на българското Черноморие в подкрепа на родния туристически бизнес.

Според нея са предприети мерки за подпомагане на бранша, включително и в помощ на туроператорите. Обсъдено е и създаването на Европейски компенсационен фонд

Още по темата

„Има предприети конкретни финансови мерки, включително с възможности за безлихвено кредитиране, макар че не се казва кредитиране за туроператор, те обхващат предприятия, работещи на територията на страната и отговарящи на условията“, заяви Ангелкова по повод обявените мерки за средитиране на фиирми в България.

Работи се по единна политика на отварянето на границите в ЕС и създаването на стандарт за пътуване, за да не се стигне до хаос, посочи още министърът на туризма.  

Няма основания за моята оставка, заяви Николина Ангелкова, която коментира искането на 537 туроператора и 32 неправителствени организации за нейното отстраняване й от поста.

„Оставка се иска, когато си виновен за нещо конкретно или не си направил нещо. В момента секторът не функционира и напрежението е огромно. Секторът е блокиран от заразата, но не съм я предизвикала аз“, казва Ангелкова, която отбеляза, че не само туристическият бранш в България е в подобна ситуация.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Предложение на КНСБ: 300 лв. минимална и 1440 лв. максимална пенсия