Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

И след 5 г. бизнесът у нас ще има нужда от висококвалифицирани кадри

Започва второ проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите от персонал

И след 5 г. бизнесът у нас ще има нужда от висококвалифицирани кадри

Снимка: Pixabay

И след 5 години работодателите в България ще имат нужда от висококвалифицирани кадри. Това сочат резултатите от първото проучване на потребностите от кадри, реализирано от Агенцията по заетостта през февруари тази година.

В него са се включили на доброволен принцип 5012 различни по вид, икономическа дейност и големина фирми и организации от публичния, частния и неправителствения сектор.

Резултатите от проучването са показали, че в краткосрочен (през следващите 6 месеца) и средносрочен план (след 3-5 години) българските работодатели ще продължат да търсят средно и висококвалифициран персонал, в т.ч. икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи и др. 

Още по темата

От началото на август 2018 г. Агенцията по заетостта започва второто за тази година проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила, съобщават от агенцията. Проучването се прави съгласно Закона за насърчаване на заетостта два пъти в годината със съдействието на Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те административни области в страната.

В периода до 17 септември 2018 г. работодателите отново могат директно в on-line анкетен формуляр да посочат обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от тях кадри. Целенасочено анкетиране ще се състои сред статистическа извадка работодатели с различни характеристики за териториален обхват, икономическа дейност, големина и вид на предприятието и др.

Целта е да се получи информация за търсените от бизнеса през следващите 12 месеца професии, компетентности и умения на работната сила.

Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри, професионални направления или области на висшето и средното образование.

Агенцията по заетостта очаква работодателите да се включат активно в проучването, което ще даде полезна информация на всички участници в трудовия пазар, както и насоки за развитието на работната сила. Анкетният формуляр може да се намери и да се попълни на сайта на Агенцията по заетостта, в рубриката "Проучване за потребностите от работа сила". 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
5
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
След 5 години у нас БИЗНЕС НЯМА ДА ИМА, защото всичко качествено като човешки МАТРЯЛ ще се е оттекло на ЗАПАД.

БЪЛГАРИЯ УМИРА БАВНО И СИГУРНО.

ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ВСЕ ТАКА ГОСПОДА - ДРУГАРИ УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ.

НАС НЯМА ДА НИ ИМА , НО И ВАС СЪЩО.
1
 
6
 
5
khao до: redcretin
преди 1 година
Няма профилна снимка
еми как да има роби, че и учили ... някак си е химера ! :)
2
 
9
 
4
redcretin до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Робовладелците внезапно установили, че роби вече няма хахаха :)
4
 
5
 
3
преди 1 година
Е нали всичко щяло да стане роботизирано заради изкуственият интелект и хората щели да станат свободни да усъвършенстват себе си и съзнанието си, постигайки 33-та кретено-масонска духовна степен на лицемерие и егоизъм? Или пак ще има кретено-масонско робство, лицемерие, злоупотреби и лъжи и след роботите? До 2050-та тази *** кретено-масонска парадигма на нисшият егоистичен ум ще бъде заличена от планетарните изменения, вие още си мислите, че това е майтап...
3
 
9
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
ще ви издам една тайна ... и след 55г и след 555г, пак ще им трябва квалифицирана ръка :):) .... ама това го знам, щото съм много квалифициран !!!
днес май е деня за събиране на слаби (да не казвам малoyмни) статии

Още от Икономика и политика
Предприемачите очакват ръст на бизнеса в следващите три месеца