IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев: Прокуратурата няма да спре да работи

Добри сме за тези, които ни плащат заплатите, каза главният прокурор на съвещанието на прокуратурата

13:23 | 24.08.20 г. 2
<p>
	Главният прокурор в обръщение на Национално съвещание на прокуратурата. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Главният прокурор в обръщение на Национално съвещание на прокуратурата. Снимка: БГНЕС

Достигната е червена линия, прокуратурата не може и няма да спре да работи. Цената са атаки, а тази цена я плащат и нашите семейства". Това каза главният прокурор Иван Гешев на съвещанието на прокуратурата, което се провежда при изключителни мерки за сигурност в градината на резиденция "Бояна", съобщава Dnes.bg.

"Защо сме мафия? Защото внесохме дела, а не думи, както е завета на Апостола на свободата Васил Левски. Защото решихме проблема с телефонните измами. Защото намалихме с над 20% грабежите. Защото спряхме процеса България да се превърне в бунище. Защото арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни", каза Гешев по повод на атаките срещу държавното обвинение. 



Той се зарече, че няма да допусне да има двойни стандарти, както беше десетилетия наред.

„За пръв път от 1989 г. повдигнахме обвинения на действащ министър и заместник -министър. Извън България се укриват едни от най-богатите хора на България, които мислеха, че са над закона. Затова сме лоши за лошите. Което значи, че сме добри за тези, които ни плащат заплатите”, каза главният прокурор.

На съвещанието  държавните обвинители обсъждат независимостта си. То е свикано след декларацията на тяхната колегия във Висшия съдебен съвет, в която се посочва,че  върху магистратите е оказван политически натиск и се правят опити за посегателство върху независимостта и доброто им име. Твърди се също, че се нарушават върховенството на закона и принципът за разделение на властите.

С възгласи „Мафия“ и „Оставка!“ демонстранти, организирани от младежката организация на „Да, България!“, посрещнаха прокурорите, предава БНР.

Движението в района бе силно затруднено, заради което някои от поканените дойдоха със закъснение на прокурорското съвещание. 

„Главният прокурор се връща от отпуск. Извикал е 700 прокурори и следователи в резиденция “Бояна”, Дом 2 за жив щит и демонстрация на сила. Гешев твърди, че така иска да защити независимостта на прокуратурата. Ние пък искаме да му кажем, че настояваме за неговата оставка и за реформи в прокуратурата. Нека го посрещнем и му припомним какво скандират свободните граждани над 45 дни: Гешев е позор! Оставка“ – с този призив организаторите анонсираха проявата си.

Пред резиденция „Бояна“ те раздаваха жълти пликове с лика на Иван Гешев с надпис "оставка" и призовават прокурорите да проявят самоуважение и да не позволяват да бъдат използвани в едно събитие, което те оприличават на конференцията на ГЕРБ в „София Тех парк“.

В пликовете имаше писмо от лидера на „Да, България!“ Христо Иванов – близо 4 стр. обръщение към поканените на срещата прокурори.

Полицията бе повече от демонстрантите, които около 12 часа се разотидоха.

„Искаме да им кажем, че участват в абсурден сценарий, в който главният прокурор се опитва да консолидира своята позиция, а те трябва най-накрая да отворят диалога с хората, които са на улицата вече 47-и ден и да разберат какви са техните искания“, каза пред БНР една от протестиращите.

А председателят на „Да, България!“ Христо Иванов каза: "Тук сме да им кажем, че е срамота да участват в подобни манифестации от сорта на това, което БКП организираше на 1 май, по същия начин, по който ДПС събра свои привърженици да отбраняват абсолютното беззаконие на "Росенец", по същия начин, по който ГЕРБ събра свои привърженици в "Тех парка", Гешева сега си е събрал собствената жива сила".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Иван Гешев: Прокуратурата няма да спре да работи > За кого и срещу кого?Срещи Козяк - никога!Така сороспиите могат и цяла София да затворят, барабар с магистралите и никой няма да им държи сметка..Няма катъв като Батьката - появи се в бронежилетка и калашник и на всички им стана ясно, че ще ядат хурката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
... за пеевски и против интереса на гражданина! да допълня липсващото в заглавието. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още