IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Каракачанов: Да не допускаме мигранти, които не искат да бъдат интегрирани

България трябва да води гъвкава и балансирана външна политика, а ЕС се нуждае от умни политици, не егоисти, каза вицепремиерът

08:42 | 09.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Време е да помислим кой е българският интерес и да не допуснем връщането на мигранти, които не искат да бъдат интегрирани. Този коментар направи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред "Нова телевизия" по повод предстоящите промени в мигрантската политика в ЕС.

На последния Европейски съвет лидерите на общността се разбраха да бъдат сключвани двустранни споразумения за връщане на мигранти от Германия основно в страните, които са първата входна точка по пътя им в Европа - България, Гърция, Италия.

Каракачанов посочи, че тези хора не са дошли в ЕС, защото целта им е била България, а страните от Западна Европа. Затова и не редно в страната ни да бъдат върнати хиляди бежанци, които са продължили към страни като Германия и Австрия, влизайки през българската граница.

Военният министър посочи, че страната ни е похарчила много средства за опазване на границата, които не са били покрити от помощта от 160 млн. евро, отпусната от ЕС. Става дума за разходите за присъствието на армията на границата. Парите от общността са били насочени за други дейности, смята Каракачанов.

Вицепремиерът каза още, че е време да осъзнаем, че ЕС не е благотворителна организация, а общността се нуждае от "умни европейски политици, които не са егоисти". За пример той даде пакета "Мобилност", който се прокарва от Франция и обслужва само интересите на местните превозвачи.

Интересите на България изискват гъвкава и балансирана външна политика, коментира още Каракачанов по повод двойнствената позиция на София по отношение на Русия и Китай. От една страна, като част от НАТО, България ги приема като заплаха за сигурността, но в същото време в страната ни се провеждат икономически форум във формата "16+1", по време на който се обсъждат китайски инвестиции в Европа.

"Нямаме ли нужда от инвестиции? Защо да не ги привлечем?", каза по този повод Каракачанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
Даже и да ги скопявате още на границата пак няма работят и ще сформират свои гета, ще се омотават в чаршафите си и един да им се провикне "аллах е велик"...край с БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ivs
преди 5 години
1 на 1000Се интегрира особенно онези черните от африка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още