IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвийският опит от въвеждането на еврото ще бъде представен на конференция в Рига

Дали България ще се присъедини тази година към валутно-курсовия механизъм ERM II трябва да стане ясно през лятото

09:47 | 07.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Латвийският опит от приемането на еврото ще бъде представен на конференция в Рига. Форумът „Пет години с еврото” ще бъде открит от премера на прибалтийската страна Марис Кучинскис и заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. България ще бъде представена от зам.-министъра на финансите Маринела Петрова, която пряко отговаря за процеса на присъединяването ни към единната европейска валута, съобщава БНР.

Прибалтийските страни -  Естония, Литва и Латвия, които вече са част от еврозоната, често се дават за пример, тъй като преди приемането на еврото и те са имали валутен борд. 

Дали България ще се присъедини тази година към валутно-курсовия механизъм ERM II трябва да стане ясно през лятото - година, след като получихме зелена светлина за подготовка, припомня още Националното радио. 

Членството в т.нар. „чакалня” трябва да стане заедно с присъединяването и към Европейския банков надзор - изцяло ново условие, поставено засега единствено пред България.

Прибалтийските страни -  Естония, Литва и Латвия, които вече са част от еврозоната, често се дават за пример, тъй като преди приемането на еврото и те са имали валутен борд. 

Рига въвежда единната валута през 2014 г., когато премиер е настоящият еврокомисар Валдис Домбровскис. В страната не се наблюдава огромно поскъпване на цените, но все пак има инфлация, която експертите определят като „психологическа”.  Реалният икономически ефект от закръглянето на цените е изконсумиран в рамките на около половин година, твърдят икономисти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още