IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между 10% и 15% от търговците на дребно у нас са фалирали след второто затваряне

От Българската ритейл асоциация настояват за незабавно изплащане на помощта за търговците на дребно

13:44 | 25.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Между 10% и 15% от търговците на дребно у нас вече са фалирали след второто затваряне в края на ноември заради коронавирусната пандемия, а заради ограничителните мерки секторът за търговия на дребно е загубил стотици милиони левове, съобщава Българската ритейл асоциация (БРА), която обединява над сто представители на търговията на дребно у нас. Според данните 85% от магазините на членове на БРА са затворени, а голяма част от тях нямат нито един обект извън търговски център.

Асоциацията е изпратила отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов с призив за отваряне на магазините в търговските центрове. В писмото се посочваше, че магазините на членовете на асоциацията са готови да работят пет вместо седем дни в седмицата с намалено работно време.

Междувременно обаче на работно съвещание в Министерски съвет, свикано от премиера Бойко Борисов, стана ясно, че магазините в големите търговски центрове ще могат отново да заработят в началото на февруари наред със залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия.

От БРА настояват също за преразглеждане на досегашните мерки и незабавно изплащане на помощта, колкото и малка да е тя. Търговците, подали документи още в първия ден от отварянето на програмата, например, все още не са получили нито един лев помощ. Програмата за подпомагане на малки и средни предприятия „Запази ме“, която предвижда компенсации на 10% от намаления оборот, „или беше крайно ненавременна, за да спаси едни, или крайно недостатъчна, за да помогне на други, или не достигна изобщо до трети“, се казва в писмото.

От мярката „Запази ме“ не могат да се ползват онези служители като доставчици на стока, които са пряко свързани с дейността на магазините. От БРА определят мерките за безопасност и хигиена, които търговските центрове и магазините в тях са въвели, като „далеч отвъд държавните стандарти“. Те изчисляват, че  вложените средства за дезинфекция, предпазни средства, филтри и лампи, наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране и други от магазините и моловете са не по-малко от няколко десетки милиона.

През ноември 2020 г., преди повторното затваряне, БРА предложи спешни мерки за спасяване на дребния бизнес, сред които: отсрочване на кредити, държавата да поеме разходите за консумативи, заплати, осигуровки, а работодателите, поради забрана да извършват дейност, да се освободят от данъци. „Нито едно искане не беше изпълнено“, коментира Рая Попова. Тя дава пример със съседна Гърция, където държавата покрива 80% от наемите на затворения дребен бизнес. В Холандия и Австрия пък подкрепата за сектора е между 70% и 80% от спада в оборотите.

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, посочват от БРА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Между 10% и 15% от търговците на дребно у нас са фалирали след второто затваряне Нали това беше целта на упражнението..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още