IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Константинов: Машинното гласуване не е характерно за Европа

200 хил. българи никога не са докосвали компютър, а хартиеният вот защитава правото им на глас, твърди председателят на "Информационно обслужване"

10:14 | 12.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Машинното гласуване не е характерно за Европа, но вече е решено, че в България ще се гласува с машини в секциите с над 300 избиратели. След като е взето решението, всички трябва да направим така, че изборите да протекат успешно, обяви в ефира на bTV проф. Михаил Константинов, председател на "Информационно обслужване".

„По най-занижени оценки 200 хил. души в България от най-възрастното население не са докосвали никакъв вид компютър през живота си. Те ще трябва за първи път в живота си да се сблъскат с едно електронно устройство, и има опасност те да не могат да упражнят своето конституционно право на глас“, обясни той и добави, че именно това е  причината да остане и хартиеното гласуване. По този начин се защитава конституционно право на глас на българите, уточни Константинов. 

Той предупреди, че изказванията, които втълпяват, че на вота ще има хаос и манипулации, в това число и на президента Румен Радев, са  крайно нежелателни и безотговорни. По думите на Константинов с подобен тип реплики се срива и малкото доверие, което има за изборния процес. Председателят на "Информационно обслужване" припомни, че избирането на президента е станало с хартиени бюлетини.

Константинов добави, че изборите у нас могат да се оспорват на две нива – преди да се е произнесла ЦИК по линия на административните съдилища и след това чрез Конституционния съд.

„Факт е, че да се променя Изборният кодекс непрекъснато и особено в навечерието на избори е глупаво и лошо. От друга страна, това което препоръчват външните органи като Венецианската комисия, е да няма фундаментални промени“, отбеляза още председателят на „Информационно обслужване“.

„Начинът на гласуване не е фундаментална промяна. Ако бяхме сменили изборната система, или поне да сменим прага от 4% - това щеше да бъде фундаментална промяна“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още