IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната работна заплата става 560 лв. от началото на 2019 г.

Размерът й ще се повиши с 9,8% в сравнение с настоящата година

16:20 | 19.12.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Минималната работна заплата ще стане 560 лв. от 1 януари 2019 г., реши правителството.

Размерът й ще се повиши с 9,8% в сравнение с настоящата година. Според управляващите нарастването ще допринесе за повишаване на мотивацията за търсене на работа на най-нискодоходната група, както и за намаляване на риска от бедност сред работещите.

Повишаването й е следствие от устойчивите темпове на ръст на БВП през последните години, увеличаване броя на заетите и отчетеното повишаване на средната работна заплата за страната, пише в мотивите на кабинета.

От 1 януари 2019 г. минималната работна часова заплата ще бъде 3,37 лв.

В рамките на Тристранния съвет работодателските организации за пореден път се противопоставиха на административното увеличение на минималната работна заплата и настояха за механъзим, по който да се определя минималното възнаграждение, основан на ясни икономически критерии, както е заложено в ратифицираната Конвенция 131 на Международната организация на труда.

Административното повишение е заложено в тригодишната бюджетна прогноза.
 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още