IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мутафчийски: Още е рано е за оценка на мерките срещу коронавируса

Към тази сутрин няма нови положителни проби в България, стана ясно от редовния брифинг във ВМА

09:12 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Към момента не е възможно да се даде оценка на мерките, които сме взели за борба с коронавируса. Това коментира председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА.  Той обаче си позволи да ги определи като „навременни и адекватни". Той припомни, че извънредно положение бе въведено още с първите случаи. В момента вървят критики към много държави, че не са взели именно такива мерки, а вече е късно. "Виждам, че наистина са се ограничили хората и има някаква мобилизация в българското обществото, което е изключително радостно", заяви началникът на щаба.

Към 8 сутринта няма нови положителни проби за коронавирус в България. Потвърдените случаи все още са 81. Най-много са заразените в София. Днес се чакат резултатите на десетки други контактни лица.

От снощи екипите на ВМА първи изпробват новата продукция на защитни облекла. Впечатленията са, че облеклата българско производство са леки и удобни, каза Мутафчийски. По думите му фирмата, която ги произвежда, има капацитет да изработва по 6 хил. костюма на ден. 

От брифинга стана ясно, че в Пловдив вече се правят конкретни стъпки за откриване на лаборатория за тестове за коронавирус в Медицинския университет в града. "Вчера разговарях с ректора проф. Мурджева, там имат желание и готовност за откриване на лабораторията, колегите микробиолози ще минат обучение в Стара Загора, щабът ще помогне с всичко нужно. Бургас и Плевен също са заявили желание за лаборатория", обясни пред журналистите проф.  д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

Очаква се днес броят на заболелите от COVID-19 в световен мащаб да надхвърли 200 хил. души. 7980 са само случаите за миналото денонощие. Италия вече е с 31 500 заразени. Испания – 11 хил., Германия - 9300, Южна Корея - 93 нови случая, Китай – само 13 нови случая. САЩ - 6500. В Гърция случаите вече са почти 400, а в Румъния - 217. В Словения - 275. В Турция само за последното денонощие има 51 обявени случаи.

Мутафчийски поясни, че Франция е предприела политика да тества само болните в тежко състояние. Мотив за това е, че лабораториите не може да насмогнат. В този смисъл той припомни, че дори човек да има отрицателна проба, това не значи, че не е болен. Някои от случаите се е наложило да бъдат тествани по 3 пъти, за да се потвърди COVID-19.

Относно частните лаборатории, които вече правят тестове, председателят на щаба посочи, че не е наясно с какъв капацитет са те, но ресурсът със сигурност не е безкраен.

"Отрицателният резултат не е отрицателен, само положителният може да се смята за относително достоверен. Безсмислено е да се тестват всички, това е излишно харчене на пари и на труд и нямаме капацитета да го направим", отговори той на въпрос защо не се тестват всички влизащи на територията на България.

Относно многократно зададени вчера въпроси как би повлиял COVID-19 на бременни жени от Националния оперативен щаб обявиха: „Бременните са по-податливи на заразяване с коронавирус. По време на раждането е възможно теоретично да настъпи предаване на заразяване, затова се препоръчва раждане чрез цезарово сечение. Така че няма опасност за новородените бебета“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още