Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ново предложение: ДДС в растениевъдството също да се намали до 9%

Секторът на цветята и живите растения е един от най-силно засегнатите от коронакризата, посочват от Асоциация на производителите на декоративни растения

Ново предложение: ДДС в растениевъдството също да се намали до 9%

Снимка: Pixabay

За разлика от другите страни в Европейския съюз ДДС в сектора на растениевъдството остава висок. Поставени сме в различна конкурентна среда. Ето защо ще работим за намаляване на ДДС в сектора до 9%, колкото е в Гърция. Това каза Татяна Бояджиева, председател на Асоциация на производителите на декоративни растения в България, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Депутатите вече приеха намаление на ставката по ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, за книгите, както и за детски храни и памперси. 

"Секторът на цветята и живите растения е един от най-силно засегнатите от коронакризата, като претърпя огромни финансови загуби и все още не може да се възстанови. Общо в ЕС загубите се оценяват на над 4 млрд. евро". 

Бояджиева обясни, че ситуацията е много стресова, защото пролетният сезон е пиков за тяхната продукция.

"Ние произвеждаме основно за пролетта – за Цветница и Великден, а точно тогава бяха в сила ограничителните мерки срещу коронавируса. Това се отрази много зле на бизнеса ни и растения, които произведохме за този период, трябваше да бъдат изхвърлени и унищожени. Загубите трудно могат да се възстановят". 

Тя коментира, че в сектора на декоративните растения у нас загубите са вероятно за над 2 млн. лева. "Ако се добавят загубите в цветарския сектор, вероятно те ще са за над 10 млн. лева", допълни гостът.

"За съжаление, трябва да се очакват фалити, тъй като няма мерки в подкрепа на сектора. Оставени сме сами да се справяме със ситуацията", каза Бояджиева.

Очаквайте видео с целия разговор.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
СДВР обеща да премахне блокадите в София