IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се вариант за еднакво увеличение на пенсиите

Предвижда се вариант за раздаване на ваучери за храна на хората с най-ниски пенсии, обяви Деница Сачева

13:30 | 16.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Рано е да се каже какво ще бъде окончателното решение за промяна на пенсиите у нас. Това заяви пред журналисти в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от Агенция „Фокус”.  Тя обаче обяви, че се обсъжда вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна.

Идеята за различен процент увеличение - 5 или 10, в зависимост от размера на пенсията през следващата година, е получила неодобрение и затова се обсъждат други предложения, обясни Сачева, цитирана от БНР. 

Предстоят дебати по проектобюджета, постъпват и нови предложения, посочи министърът. „Това, което съм казала, продължава да бъде валидно и в сила. Това, в което ще се опитаме да убедим народните представители при приемането на бюджета, е, че може би ще бъде по-добра комбинация от социално осигуряване и социално подпомагане“, каза Деница Сачева.

Тя допълни, че ще бъде дадена възможност на всички, които са пропуснали срока, да прехвърлят парите си от втория пенсионен стълб в Националния осигурителен институт. Дебатите затова вероятно ще започнат веднага, след като свършим темата с бюджета, уточни социалният министър.

Следващата седмица предстоят срещи с Комисията за финансов надзор и Асоциацията на доброволните дружества за пенсионно осигуряване по темата с вторите пенсии.

Припомняме, че до края на годината със законодателни промени трябва да се регламентира как ще се изплаща така наречената „втора пенсия“ от частните пенсионни дружества.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още