Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Обсъжда се вариант за еднакво увеличение на пенсиите

Предвижда се вариант за раздаване на ваучери за храна на хората с най-ниски пенсии, обяви Деница Сачева

Обсъжда се вариант за еднакво увеличение на пенсиите

Снимка: БГНЕС

Рано е да се каже какво ще бъде окончателното решение за промяна на пенсиите у нас. Това заяви пред журналисти в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от Агенция „Фокус”.  Тя обаче обяви, че се обсъжда вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент, а хората с най-ниски пенсии да бъдат подпомагани допълнително с ваучери за храна.

Идеята за различен процент увеличение - 5 или 10, в зависимост от размера на пенсията през следващата година, е получила неодобрение и затова се обсъждат други предложения, обясни Сачева, цитирана от БНР. 

Още по темата

Предстоят дебати по проектобюджета, постъпват и нови предложения, посочи министърът. „Това, което съм казала, продължава да бъде валидно и в сила. Това, в което ще се опитаме да убедим народните представители при приемането на бюджета, е, че може би ще бъде по-добра комбинация от социално осигуряване и социално подпомагане“, каза Деница Сачева.

Тя допълни, че ще бъде дадена възможност на всички, които са пропуснали срока, да прехвърлят парите си от втория пенсионен стълб в Националния осигурителен институт. Дебатите затова вероятно ще започнат веднага, след като свършим темата с бюджета, уточни социалният министър.

Следващата седмица предстоят срещи с Комисията за финансов надзор и Асоциацията на доброволните дружества за пенсионно осигуряване по темата с вторите пенсии.

Припомняме, че до края на годината със законодателни промени трябва да се регламентира как ще се изплаща така наречената „втора пенсия“ от частните пенсионни дружества.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
1336 нови случая на коронавирус у нас при огромните 11 505 теста