IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омикрон може да зарази хиляди, но по-малко да стигнат до болница

Очаква се общата заболяемост в България бързо да се повиши

16:45 | 05.01.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg

Възможно е да се окаже, че имаме хиляди заразени и в същото време нисък процент хоспитализирани. Това каза пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по повод новата вълна на коронавируса, причинена от омикрон варианта.

От няколко дни е доказано, че омикрон вариантът на коронавируса вече е и в България. До две-три седмици се очаква омикрон да стане доминиращият вариант у нас. 

Според Христова вълната се задава като лавина и се очаква общата заболяемост бързо да се повиши. Тя цитира данни от различни изследвания, според които един носител на омикрон заразява две трети до три четвърти от всички хора, с които е имал контакт. 

Новият вариант е много силно променен, но не причинява толкова тежко заболяване, има скъсен инкубационен период и е характерна по-бърза изява на симптомите, поясни специалистът.

Бустер дозата на ваксината срещу Covid-19 многократно намалява риска и ще ни осигури поне три месеца спокойствие, за да преминем през тази вълна, коментира специалистът. "Една бустер доза качва антителата в пъти нагоре - 40 до 50 пъти отгоре. Това е логиката – с бустер да увеличим антителата, така че да имаме адекватната защита“, каза тя.

Тъй като вирусът може да мутира към още по-слабо патогенен вариант, не може да се говори, че ще се слага ваксина на всеки три месеца, обясни Христова. Тя не препоръчва да се измерват антителата, защото има разболели се и с високи стойности на антителата. По-важно от титрите на антителата е времето, което е минало от преболедуването или ваксинирането, посочи експертът.

"Всички, които доказахме с омикрон, са ваксинирани преди 9 месеца. Сигурно са имали още високи титри на антителата, но времето, което е минало, само по себе си налага бустер. Девет месеца е страшно много. Защита имаме, но омикрон е твърде агресивен с тази своя променена структура. За да го спрем, ни трябва бустер, за да може имунната система да е в пълна бойна готовност предвид наближаващия враг. Когато отмине тази вълна, няма нужда от такова стимулиране“, каза Христова.

От досегашните 12 положителни за омикрон проби половината са били на деца и млади хора – от 10 до 20 години, другата половина – на хора между 45 и 65 години, уточни тя.

В сравнение с делта вълната данните от света показват по-често засягане на децата и жените, докато първоначалният, британски вариант по-често е засягал мъжете, отбеляза тя.

"Все пак децата го прекарват леко, не го предават толкова лесно и към момента се прецени, че е добре да посещават училищата. Към момента е правилно това, че те все още са на училище“, посочи Христова.

Ваксината остава най-силното ни оръжие. Организъм с подготвена имунна система няма да бъде заразен или ако това се случи, ще го прекара много леко, обобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
политкомисарче прoстовато , внимателно прочети съдебното решение на съдът в лисабон и тогава тълкувай нашироко какво е съдържанието ... :))) ... когато си от възраждане поради възможностите си , то е за цял живот ... има методика , приета в цял свят (освен в северна нигерия и северна корея) кой , как и защо попълва смъртен акт и какво се пише за причина .... кой и защо влиза в статистиката и кой не ... :))) ... дори не можеш да преписваш фалшивите си новини ... бa'хти , искам да видя правилата на конкурса с който ви отсяват и назначават във възраждане , нема такива павета други ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Зельо, че си скаран с реалността, е ясно и по името ти. Ама защо България изпраща ежедневни отчети за състоянието на населението, за родените, починалите и т.н. и в последните почти 2 години тези отчети указват на ежедневно починали по всякакви причини около 300 души? И като как си представяш хората, че Ковида ги тръшка като зелки половината от всички умрели? И няма сърдечно-съдови болести, от които официално си отиват към 65%, няма ракови, с 20% дял. За зелювците такива неща няма. В Португалия показаха защо - Лисабонски съд призна за починали от Ковид 276 души от 27 хиляди, отчетени от правителството като починали от Ковид. Разлика 100/сто/ пъти. Дребна работа. Подобни корекции с приблизително същото съотношение направиха и в други страни. Само тук упорито твърдят, че смъртността от Ковид е по-висока от сърдечните и ракови заболявания, взети заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
с китайската настинка вчера са гушнали съчките 157 , от тех 143 мангъристи са изгорели бадива ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Болест със симптоми на махмурлук..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Много лека настинка. Нещо като ковид-19 за 80% от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още