IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се удължаване на извънредната обстановка до края на юни

Ще бъде облекчено раздаването на ваксини за личните лекари, каза Ангел Кунчев

13:25 | 16.05.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Планира се с още месец да бъде удължена извънредната епидемична обстановка у нас – до края на юни. Това заяви в интервю за bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи“, допълни доц. Кунчев.

Правителството в оставка миналия месец гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на май

Зелените коридори“ няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед.

„Целта е да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция. Да се засили ролята на общопрактикуващите лекари – т.е., те да получават ваксини толкова, колкото заявят. От края на май доставките на Pfizer се увеличават двойно, което ще даде възможност да удовлетворим почти на 100% техните заявки, и да останат количества за електронната система и „зелените коридори“, обясни Кунчев.

Обмислят се промени в правилата за влизане в България - децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два варианта за такава възрастовата граница - до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-верятно ще се приеме второто. 

„Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората“, уточни здравният експерт.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантина при влизане у нас.

Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Промените се очаква да бъдат „облечени“ в заповед през новата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Едно време вестоносците с лоши вести ги убивали на място.Сега PRESSтитуцията и т.н. политици се гаврят,що са промили мозъците на *** с демокрация,разбитай ДЕМОНокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Проф. Балтов: Със сигурност ще трябва и трета доза ваксина срещу COVID-19Със сигурност ще има трета доза ваксина срещу COVID-19. Никой не бива да си мисли, че ще мине само с 2 дози. Това заяви шефът на Пирогов проф. Асен Балтов в предаването Неделята на NOVA.Няма какво да се лъжем, тази пандемия няма да свърши до края на годината. Ще продължи и следващата. Няма да е с толкова жертви, но със сигурност ще продължи, заяви проф. Балтовтоя явно се познава с ковида ... или със стопаните му .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
Филип дьо Вилие: Covid-19 задейства трансформация на човечеството. В ход е Дехуманистан."Новите господари на надзорния капитализъм изглежда са предвидили за нас поредица от нещастия, като иманярите на разбити кораби, които ликуват от радост при мисълта за предстоящо корабокрушение. Всъщност аз открих заснет сеанс на симулационно упражнение на Ковид пандемия, организирано от частни сили - Big Data, Big Finance, Big Pharma. Това упражнение впрочем се е състояло - дръжте се здраво - на 18 октомври 2019 г., т.е. няколко месеца преди да чуем за Ковид. Заключението: това, което преживяхме, вече е било разиграно. И не САЩ са го управлявали, а Бил Гейтс, Джонсън и Джонсън и Давос, т.е. големите частни играчи. Каква е поуката от тази история? Тя е проста. Със създаването на СЗО през 1995 г. големите играчи в глобализацията са искали свят без граници, някои от личен интерес, за да отворят глобален масов пазар; други - от идеология, за да заменят стените с мостове и да насърчат космическото братство. Те са знаели риска, присъщ на този свят без прегради: силно патогенна и заразна планета. Те са го знаели и са се подготвили за това. Очаквали са прозореца на възможности, за да променят обществото. Тази работа по-скоро успя. Технологичните гиганти забогатяха, а биовластта се настани трайно с държавния хигиенизъм Скритата идея е тоталният контрол, дисциплинарното общество". В новото си есе, Le Jour dapr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
хамсалак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
удължаване на извънредната обстановка , докат всеки *** свикне да спи с маска и се ваксинира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още