IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниска избирателна активност и по-малко нарушения на балотажа

Към 17,30 ч. избирателната активност в страната е била 35,8%

19:27 | 03.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Балотажът за кмет в над една трета от общините в България приключва при избирателна активност по-ниска, отколкото на първия тур. Към 17.30 ч. тя е била 35,8 процента, което с близо 7 процентни пункта по-малко, отколкото на първия тур миналата неделя. Това са 1 430 691 души, които са дали своя глас днес. Активността към този час е с 2% по-висока от изборите през 2015 г.

Най-ниска активност днес се отчита във Варна - 23,37%, следва Пловдив - 23,71%. В София активността е била 33,34%.

Най-високата активност е измерена в Белене - 77,89%, и в Борово, Русенско - 77,76%, съобщава БНР.

Много са жалбите за нарушения в изборния ден, постъпили в Централната избирателна комисия. Те са над 120, като се увеличават тези за предизборна агитация и публикуване на социологически проучвания, обобщи говорителят на Комисията Александър Андреев:

"Общият брой на тези, които са за агитация в изборния ден и за публикуване на резултати от социологически проучвания, са 40. В тази връзка те вече станаха 11 срещу 4 доставчици на медийни услуги и на онлайн новинарски услуги, по отношение на които бяха установени тези нарушения. За купуване и продаване на гласове са общо 7 постъпили. 16 са нарушенията срещу избирателни права. Главният прокурор до момента не е правил мотивирано искане за отнемане на имунитета на някой от кандидатите, които участват в изборите в днешния ден".

Пет от 7-те сигнала за купуване на гласове са в София, основно от „Красна поляна“ и „Илинден“, а останалите – в Плевен и Дряново.

Жалбите и сигналите в ЦИК днес са по-малко от първия тур на местните избори преди седмица, когато общият им брой беше 297. На същата фаза през 2015 г. информациите за нередности са били над 400.

Говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева каза по-рано, че немалка част от сигналите не са от съществено значение и не влияят на организацията на изборния процес.

„По отношение на предизборна агитация в деня на изборите имаме към момента 36 сигнала, като ЦИК ги е разгледала. Тези, които е било необходимо, са пратени по компетентност на съответната Общинска избирателна комисия или на органите на реда за проверка. Имаме към момента седем решения за седем нарушения на агенции, които продължават да оповестяват и да публикуват резултати от социологически агенции, независимо от категоричната забрана на закона“, отбеляза Цанева.

Говорителят на ЦИК коментира и призива на президента Румен Радев ЦИК, партиите и органите на реда да обсъдят нарушенията по време на протичащите и в момента местни избори. "В случая, в който бъде насрочена среща за обсъждането на въпросите, свързани с провеждането на местните избори и ЦИК бъде поканена, тя ще вземе участие и ще изложи своето становище и анализа на проведените избори", каза Андреев.

Според президента множеството сигнали за купени гласове са компрометирали доверието в изборния процес.

Различни балотажи се провеждат в общо 196 общини в страната. На втори тур ще бъдат избрани кметовете в 18 областни града, сред които и трите най-големи - София, Пловдив и Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още