IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 май

07:00 | 22.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Аналогова България изостава драстично от дигитална Европа

В. Сега

Макар българка да е еврокомисар по дигитализацията, България е на опашката на ЕС по отношение на навлизането на новите цифрови технологии. Страната ни се нарежда на 26-о място сред страните членки, като след нас са само Гърция и Румъния. Скорошно настигане на лидерите не се очертава, тъй като страната ни се движи напред с доста по-бавни темпове. Това сочи докладът на Европейската комисия за дигитализацията на икономиката и обществото (DESI) за 2018 г. Позицията на страната ни остава неизменно на дъното през последните няколко години.

Това се случва въпреки широко рекламираните усилия на управляващите за навлизане на новите технологии и за въвеждане на електронно управление. Нещо повече - България обяви като един от приоритетите на европредседателството си дигиталната свързаност на Западните Балкани. В края на миналата седмица на Виенския икономически форум, проведен след срещата на високо равнище на лидерите на ЕС, българският еврокомисар Мария Габриел каза, че цифровата програма на Западните Балкани е заявка за ускоряване на европейската интеграция на региона, като ще помогне на бизнеса, институциите и гражданското общество.

АПИ сюрпризира шофьорите с нови гигантски тапи

В. Сега

Тръбата в посока към София на прясно ремонтирания тунел "Витиня" ще е затворена още месеци наред и цяло лято пътуването по така наречената магистрала "Хемус" ще е ад. Това се разбра от отговорите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) до в. "Сега".

Скандалното за "Витиня" е, че той съвсем наскоро беше ремонтиран и в него в момента не се извършва нищо. От миналата седмица преди тунела и в двете посоки се образуват гигантски задръствания. Обяснението на АПИ е, че тече заздравяване на близкия виадукт при 33-ти км, а "тунел "Витиня" попада в този участък". Този аргумент е абсолютно несъстоятелен, тъй като през септември м.г. ремонтът на двете тръби беше отчетен като постигане на "изключително качество на строителството" от регионалния министър Николай Нанков.

Оправдателна присъда: Дете само се е блъснало в кметски джип

В. Сега

Бившият кмет на Трън от ГЕРБ Станислав Николов бе оправдан на първа инстанция за катастрофата, при която през 2015 г. тежко пострада 6-годишният тогава Ивайло Стоянов. Решението е постановено в петък от съдия Михаил Алексов, който бе шеф на Трънския районен съд, а сега оглавява Пернишкия.

Мотиви към присъдата все още няма, така че не се знае с какви аргументи е оправдан Николов. Адвокатите на пострадалото дете са подготвили жалба, която ще внесат в Окръжния съд в Перник, където делото ще се гледа на втора инстанция.

Двама министри със задача: да платят заплатите на лекарите в Ловеч и Враца

В. 24 часа

Министрите на финансите и на здравеопазването Владислав Горанов и Кирил Ананиев да намерят начин да платят заплатите на лекарите в болниците във Враца и в Ловеч. Такова нареждане е дал премиерът Бойко Борисов, съобщиха от МС. Министрите трябва да направят механизъм, който да гарантира редовното плащане на възнагражденията въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите. 1 873 113 лв. е общата сума на дължимите заплати от февруари до април. Още на заседанието на правителството в сряда Ананиев ще предложи осигуряването на парите за заплати и осигуровки на персонала в двете болници.

116% ръст на инвестициите на ЕНЕРГО-ПРО в Разградско

В. Стандарт

Електроразпределение Север, част от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, планира 116% увеличение на инвестициите в електроенергийната инфраструктура на територията на област Разград през 2018 г. Това съобщи главният изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Варна Момчил Андреев на среща с областния управител на Разград Гюнай Хюсмен. Г-н Андреев представи инвестиционната програма на дружеството за тази година и с областния управител г-н Хюсмен обсъдиха приоритетни за областта проекти, за които ЕНЕРГО-ПРО ще осигури необходимия капацитет на електроразпределителната мрежа.

През 2018 година Електроразпределение Север планира да вложи 3,5 млн. лв. в реконструкция на електропроводни линии средно напрежение, в обновяване оборудването на възлови станции и на участъци от мрежа ниско напрежение, в подмяна на електромери и изнасяне на електромерни табла на територията на област Разград.

Омбудсманът сезира КЗК за картел в розопроизводството

В. Стандарт

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розопреработвателите, това обяви тя в Карловско при среща с розопроизводители. По думите и е притеснително седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят да е ясно каква ще бъде цената и тя да е еднаква, без да се гледа качеството. От това може да се подозира за наличие на картелно споразумение, което убива конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла, посочи Мая Манолова. Тя обяви още, че сезира и НАП, да се намеси и започне щателни проверки на прекупвачите, които изкупуват на цени под два лева за килограм розов цвят, на тези които в момента ограбват труда на розопроизводителите.

Важно е всички малки розопроизводители да се регистрират като земеделски такива, за да могат да получат обещаните от земеделското министерство компенсации "деминимис". По думите й това може да стане през общинските служби по земеделие, които на място да регистрират, всички които искат да се регистрират.

Пускат на 22 май движението по локалните платна на Северната тангента

В. Монитор

Във вторник (22 май) по обяд ще бъде пуснато движението по северните локални платна на Северната скоростна тангента. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонтите в района. Тя обясни, че е приключил третият етап на локалните платна при Северна скоростна тангента и отбивката при с. Требич.
“Този проект беше изключително важен. Миналата година изпълнихме I и II етап. Общо четири са етапите“, каза Фандъкова и допълни, че стойността на целия проект от 1,5 млн. лв. Третият етап е с дължина около 240 метра на всяко едно от платната и включва цялостно изграждане - пътна част, тротоари и LED осветление.

Ремонтът на колата пред блока става незаконен

В. Монитор

Ремонтите на автомобилите, освен дребните, ще бъдат забранени след приемането на новия Закон за пътните превозни средства. Така вече смяната на маслото по тротоарите, подмяна на ходова част и спирачки от „приятели“ или нерегистрирани сервизи ще бъдат незаконни, стана ясно по време на кръгла маса, на която беше обсъден новия нормативен акт. Пред „Монитор“ зам. министърът на транспорта Ангел Попов коментира, че идеята не е да се забранят дребните ремонти, записани в упътванията на всеки един автомобил, като смяна на крушки и други. Между 15 и 17 хиляди сервиза работят у нас законно, по данни на министерството, но от браншът смятат, че броят им е двойно повече, а цифрата на нелегалните все още не е ясна.

109 българи станаха милионери от наеми

В. Монитор

109 българи са станали милионери от наеми на имоти. Това показват данни на Националната агенция за приходите (НАП), предоставени за „Монитор“. Оказва се, че 387 наши сънародници са обявили в данъчните си декларации за 2017 г., че са получили приходи от над 1 млн. лева през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още