IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Пламен Киров: Снимане в изборните секции е невъзможно без промяна в закона

Много са неизвестните около вота на българите в чужбина, твърди бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право

11:11 | 19.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Не може да има предаване на гласуването в изборните секции онлайн, както и заснемане на броенето на бюлетините, без да се направят промени в Изборния кодекс. Това коментира пред Нова телевизия проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

Повод за коментара му е предложението за видеоконтрол над работата на Секционните избирателни комисии (СИК), което дойде от част от извънпарламентарните партии по време на консултациите с държавния глава Румен Радев.

Според тях така ще се гарантира честността на вота. Президентът също обяви, че подкрепя идеята.

„Недопустимо е, членовете на СИК имат конституционно право да не допуснат някой да ги снима. Подобно нещо не може да стане, ако няма изрична норма в Изборния кодекс", обясни обаче проф. Киров. Той е категоричен, че предаването онлайн или снимането в секциите не може да бъде осъществено нито от членове на комисиите, нито от друг държавен орган, нито от наблюдателите на изборите. 

Експертът посочи още, че неизвестните около участието на българите в чужбина в предстоящия парламентарен вот са много.

„Те зависят не само от нашето желание, законодателството, усилията на МВнР и ЦИК, но и от законодателството и състоянието на съответната приемаща страна. Без съмнение, сънародниците ни ще гласуват при различни условия”, категоричен беше преподавателят.

Според него ще е необходима стегната организация и много усилия от страна на външното ни министерство за организирането на избирателни секции. Той засегна и броя на секциите в страни, които са извън Европейския съюз, чието ограничение е до 35.

Киров обяви, че гласуването с машини във вида, в който ще се прилага в България, е безсмислено. Той обясни, че резултатът от броенето след края на вота ще се извърша ръчно на хартия, което дори ще забави членовете на СИК.

Единственият смисъл от машината е, че с този вид гласуване избирателят не може да даде своя вот с недействителна бюлетина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още