Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Производител: Време е да поставим фокус върху качествата на черноморската риба

Надявам се да има сертификация на устойчив риболов в нашия регион, посочи Георги Гавазов, управител на „Черноморски улов“

Производител: Време е да поставим фокус върху качествата на черноморската риба

Снимка: Архив Ройтерс

Време е да поставим фокус върху качествата на черноморската риба. Вкусът ѝ е различен заради по-ниската ѝ соленост. Не толкова суровината трябва да е водеща, а високата добавена стойност. Трябва да се подобри имиджът на продуктите и да се постави акцент върху ресурсите и устойчивия риболов. Въпреки това като цяло българският рибен пазарен се развива положително, заяви в интервю за Bloomberg TV Bulgaria Георги Гавазов, управител на компанията „Черноморски улов“.

Още по темата

Той е категоричен, че аквакултурите превъзхождат по качества заради чистотата на Черно море.

Гавазов смята, че бизнесът е облагодетелстван, защото има най-строгите правила за сертификация, защото поставят фокуса върху качествата на рибните продукти, които се произвеждат. Той посочи, че се наблюдава и саморегулация по отношение на уредите, с които се лови, като те са „щадящи“.

"Проблемите в риболовния сектор в настоящата ситуация първо са свързани с износа. Другите са неработещите заведения, което пречи на реализацията на пресните продукти, както и логистичните спънки", посочи Гавазов.

По думите му големите пазари, които потребяват риба, са Португалия и Испания в Европа, както и всички азиатски пазари, където са големите посредници.

"Голямата част от барбуна в България отива за Гърция. Той е ценен там. Калканът също е доста ценен, с неговия износ също възникна проблем. Цялата тази продукция сега нямаше как да се реализира", поясни управителят на „Черноморски улов“.

Георги Гавазов смята, че е голям проблем и концентрацията на свръхулов.

Цената според него е важен фактор за пазара, но подчерта, че в момент на криза хората се ориентират към продукти, близки до тяхната ценностна система и възможностите да подобрят качеството си на живот.

Гавазов е скептичен, че има технологии, които да изчистят от замърсявания от океаните, но се надява на много бърз начин, който да помогне за разграждането на пластмасите, както и на борбата с климатичните проблеми.

Как се финансира секторът и достатъчна ли е помощта на държавата? Помагат ли забраните на ЕС срещу бракониерството? Как се развиват риболовните популации в Черно море? Трудно ли се намират екипажи за корабите, които се занимават с улов? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването Bloomberg TV интервю вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР