IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация достига 2,8% през ноември

С 9,5% на годишна база се повишават цените при производството и разпределението на електрическа енергия

12:48 | 30.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производитсвените цени в България са се увеличили с 2,8 процента на годишна база през ноември 2019 г. Това е ускорявяне спрямо производствената инфлация от 2,3 процента през предходния месец.  Производствените цени през ноември 2019 г. нарастват с 0,2% спрямо предходния месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. 

На месечна база повишение е регистрирано в добивната промишленост - с 1,7%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%, и в преработващата промишленост - с 0,1%.

2 2

По-високи цени на годишна база са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,5%, в добивната промишленост - с 6,3%, и в преработващата промишленост - с 0,6%.

Според данните на НСИ индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се повишава през ноември с 0,3% на месечна база и с 4% спрямо година по-рано.

1 1

Индексът на цените на производител на международния пазар пък остава непроменен спрямо октомври, но се повишава с 1% спрямо ноември 2018 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още