IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Фалитът на Thomas Cook ще нанесе щети и на българския туризъм

Компанията има значителни задължения към хотели в България, няма да се реализират бъдещи пътувания до края на сезона, както и за 2020 г., посочва експертът

12:08 | 23.09.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фалитът на британския туроператор Thomas Cook е голямо и тежко събитие, което ще нанесе щета и на българския туризъм, тъй като авиокомпанията държи над 50 процента от полетите към летищата във Варна и Бургас.

Това коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му на бизнеса в България този фалит ще се отрази в две направления. Thomas Cook има значителни задължения към български хотелиери, тъй като съгласно договорите плащането се извършва 60 дни след реализиране на самото пътуване, обясни Драганов. Това означава, че има висящи плащания към български хотели за юли и август.

От друга страна, добави Драганов, няма да бъдат реализирани бъдещи пътувания до края на сезона. Thomas Cook е имал планирани полети до 8 октомври. Очевидно е, че и договорите за 2020 г. също няма да могат да бъдат изпълнени, каза още Драганов.

Той определи фалита на британския туроператор като "значително сътресение" след провала на преговорите с кредитори. Ако и Thomas Cook - Германия обяви фалит, ще има верига от фалити, която ще предизвика хаос, който вече се наблюдава на редица от летищата в света, допълни анализаторът.

Той съобщи, че вчера на летище Бургас, поради отмяна на полета на "Томас Кук", 54 пътници са били натоварени на самолети на "Балкан холидейс еър" и са откарани до лондонското летище "Гетуик", вместо до летище "Кардиф" в Уелс. Това според Драганов е добро решение, тъй като авиокомпанията се е обърнала към гражданската въздухоплавателна администрация на Великобритания да поеме извозването на всички британци към родината им.

На Острова всеки туроператор е свързан с гаранционен фонд, посочи той. Така че, който и да превози британски туристи със самолет от друга авиокомпания, ще получи заплащане от гаранционния фонд на Великобритания, който е към Асоциацията на британските туроператори. По този начин няма да бъде засегнат нито един британски гражданин с изключение на това, че ще има забавяне, обясни Румен Драганов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Благодаря, разбирам че има такива ситуации, но нали затова има разни застраховки. Тук говорим за ТОП компания, а не за някаква си там фирма дето те е завлякла. Също така тази фирма има активи, едва ли накрая ще е точно НИЩО. Дано не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Хубавото е че когато фалира един , завлича всички свързани с него . Принципът на "всичко или нищо" . Десетилетия без фалит , и накрая 10 фалита . Така сега е цялата икономика . Единият сектор ще помете останалите . Сметката е мн. голяма и келнерът я носи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
concrete2
преди 4 години
Явно не разбираш проблема , след фалита с твоето взимане се подреждаш в списъка с кредиторите и ... чакаш ли , чакаш , и накрая получаваш -НИЩО !А имаш да взимаш паричките по всички настанявания от юли и август (най-силните месеци) , и трябва да имаш много мазнинка за да не се удавиш в морето от кредити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 17
Mit1
преди 4 години
Добре, аз ли нещо не прочитам правилно. Едно забавяне от 60 дни, чак да доведе до огромен проблем не вярвам. Защо пишеш - на загубилите - честито?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 4 години
Аз смятам, че трябва да има фалити и да се изчиства икономиката от нежизнеспособни (мастодонти). А не както свикнаха 15 години и на запад - държавата спасява, централната банка постила с напечатани пари да е мекичко. Другото е планова икономика и социализъм. И да, ще се отрази и на български хотели. Който има устойчив бизнес модел ще се разлюлее и ще остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
concrete2
преди 4 години
Дедо Дедо , глупав Дедо , какъв си ти че не си разбрал че Томас Кук ГМБХ е дъщерна и част от Томас Кук Груп .... Всички компании от групата фалират също , и това наистина е огромен проблем за сериозният туризъм в България . Повечето хотелиери имат да събират милиони евро , защото наистина плащането при Томас Кук е поне 60 дни след настаняването .... На загубилите - честито , ще има доста фалити и преструктурирания в бизнеса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още