IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Желязков: До края на юли може да бъде избран концесионер на Летище София

Много важна оценката на бизнес модела и неговата изпълнимост, устойчивост и безспорност за бъдещ период от време, каза министърът на транспорта

16:57 | 27.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

До края на следващия месец може да бъде избран изпълнител на концесията на Летище София. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в Пловдив по време на Икономически форум, цитиран от пресслужбата на своето министерство.

„Трябва да се има предвид, че се избира партньор в публично-частно партньорство, така че е много важна оценката на бизнес модела и неговата изпълнимост, устойчивост и безспорност за бъдещ период от време“, коментира министърът.

В рамките на форума той посочи още, че страната ни е последователна в изпълнението на политиките за изграждането на транспортната и цифрова свързаност със съдените ни държави. По думите му водещо условие за постигането на по-добра свързаност е ефективното поддържане, модернизация и развитие на инфраструктурата.

„България е част от два европейски коридора, част от транспортната европейска мрежа. Това са двата коридора Рейн-Дунавски и Ориент/Източно Средиземноморски. Това са пътни и железопътни коридори, които свързват Изтока с Европа, както страните от Западните Балкани с Изтока“ добави той.

Министър Росен Желязков посочи, че са направени успешни стъпки за осигуряване на свързаност на държавите от Западните Балкани без да се създават нереалистични очаквания.

„Модернизацията на железопътната и пътна връзка от сръбската граница до София е от голямо значение за осъществяването на свързаността в сухопътния транспорт“, посочи той и допълни, че проектът ще позволи създаването на модерна инфраструктура от Черно море до Европа, която да позволява движение с високи скорости на стоки и товари.

Той подчерта още, че другата приоритетна насока, която страната ни развива, е модернизацията на железопътната връзка със Северна Македония. Росен Желязков допълни, че за да се осъществи свързаността на Западните Балкани със страните от Източното партньорство и Турция, се работи и по изграждането на едно от най-сложните железопътни трасета от София до Септември.

Транспортният министър припомни, че България работи активно за реализирането на съвместни проекти с Румъния и Гърция. „С румънския колега стартирахме процеса за построяването на трети мост над река Дунав, като идеята ни е в бъдеще да бъдат построени още мостове. Това значително ще подобри свързаността, между двете държави и ще намали опашките от камиони по границите“, добави Росен Желязков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
И защо, Желязков, търсите концесионер на печеливш стратегически обект на България???? Да губим пари и губим национална сигурност????КОЙ ви поръча и срещу колко????? Ти не ме интересуваш ВЪОБЩЕ като личност и министър, защото си от ясен по-яснен. ЛИбовникът на Бъчварова, поел отговорността за Костинброд (за омекотяване на нещата Борисов назначи Мая Манолова за омбудсман). Сложиха те шеф на агенция, в която не свърши работа за стотинка и заваби електронното правителство за неопределено време - нещо като влизането ни в Шенген. Най-некадърните и послушните ги слагат да бъдат ПЕШКИ. България се срутва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още