IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден срив на търговията на дребно през април

Най-голям е спадът при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки, отчита НСИ

13:06 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Продажбите на дребно в България регистрират рекорден спад през април, потиснати от намаленото потребление по време на извънредното положение, свързано с коронавируса.

През април 2020 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 19,9% в сравнение със същия месец на предходната година след спад от 14,6% през предходния месец. Това е и най-големият спад в търговията на дребно, откакто започват тези замервания  през януари 2001 г., сочат данните на НСИ.

На месечна база намалението е с 1,4%, сочат предварителните сезонно изгладени данни по съпоставими цени през април при оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“.

Статистиката отчита срив в продажбите на дребно на текстил, облекло, обувки и кожени изделия на месечна и на годишна база, и ръст при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет.

На годишна база обемът на търговията на дребно е спаднал сериозно при продажбите на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 40,3%. Спад се отчита и при при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 22,9%) и при тази с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (със 7,9%).

По-значително намаление при търговията на дребно с нехранителни стоки, без тази с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при продажбите на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 72,0%. 

Статистиката отчита спад и при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 27,7%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 20,7%. В същото време се отчита увеличение при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11,7%.

На месечна база е регистрирано намаление на оборота при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4,1%, с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1,8%, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,4%.

При продажбите на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, най-голям спад е отчетен в: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 28,4%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - със 17,6%. Увеличение на оборота е отчетено при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 17,8%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още