Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румен Радев: Обнадежден съм от консултациите

Има шанс това Народно събрание да успее да излъчи редовно правителство, заяви Христо Иванов от "Демократична България"

Румен Радев: Обнадежден съм от консултациите

Снимка: Президентство на България

Има шанс това Народно събрание да успее да излъчи редовно правителство. Това обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов след консултациите при президента Румен Радев, предаде БТА.

„Демократична България" има волята да даде принос да бъде излъчено не каквото и да е правителство, а правителство, което може да даде перспектива за дълбока промяна и сериозна модернизация на България“, подчерта той.

Още по темата

Приоритетите за "Демократична България"

Христо Иванов напомни, че формулата на парламентарната конфигурация трябва да бъде предложена от мандатоносителя. Той се надява, че разговорите с „Има такъв народ“ ще са конструктивни, но подчерта, че инициативата все пак е в партията, събрала най-много гласове на изборите за парламент.

„Няма да отстъпим от това българската политика да се обърне срещу корупцията, посочи Иванов и открои теми като съдебната реформа и мерки срещу изпирането на пари. – На този етап не смятаме да обсъждаме персони и нямаме намерение, без да ни бъде поискано, да правим наши номинации.“

Що се отнася до номинации за министри в бъдещото управление, Иванов отговори, че зависи от това каква е концепцията на кабинета и каква е конфигурацията, на която ще стъпи. „Не се стремим към излъчването на хора самоцелно, но имаме изключителни хора“, подчерта съпредседателят на ДБ.

На въпрос дали ги притеснява започването на разговори с ДПС, Иванов отговори, че е право на мандатоносителя да прецени. „Не ни притеснява да се започне разговор с ДПС, а това те да останат в разговора и да бъдат част от крайната конфигурация, смята той. – Може би има разум в това да се стартира един процес във формат, в който нито един от участниците не може да бъде решаващ.“

Председателят на парламентарната група на ДБ подчерта, че е важно следващото управление да бъде имунизирано от най-добрите експерти по дълбоката държавност – ДПС.

Търсене на приемлив консенсус от ДПС

„Обнадежден съм от това, което виждам днес до момента от консултациите с другите парламентарно представени партии, че начинът на търсене на решение за съставяне на кабинет е друг". Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БТА, по време на консултациите с парламентарната група на Движението за права и свободи.

„Този път формулата, която се предлага, е различна, не е търсене на коалиция, а обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление, а не около персоналния състав на Министерски съвет“, подчерта държавният глава.

Румен Радев оцени парламентарната група на ДПС и партията като „много полезни“, защото през годините са доказали, че имат традиции в парламентаризма, както и в диалога при търсене на приемлив консенсус.

Президентът отбеляза, че предстои да се решават и важни въпроси, които ще бъдат поставени на вниманието на парламента - като приемането на Националния план за възстановяване и устойчивост. Радев посочи, че очаква служебното правителство задължително да го внесе и потвърди, че планът не е за усвояване на средства, а за реформи, с които да се постигне модернизация на страната и ускорен икономически растеж.

„Затова се надявам да бъдете много полезни в дискусиите и доколко този План корелира с вашата програма за ускорено икономическо развитие на страната“, каза държавният глава пред представителите на ДПС.

Радев добави, че формулата е ясна - преди всичко търсене на диалог, конструктивност, отвореност и намиране на приемлив компромис.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отговори, че ДПС не е спирало да призовава всички отговорни институции и партии да се възстанови нормалността в политиката, а възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията минават през диалога.

„Изборните резултати за втори път показват, че суверенът иска нещата да се случват на базата на диалог“, коментира Карадайъ. По думите му в момента в този парламент може би най-важното е, че има основа за диалог, защото, ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза, провалът е гарантиран.

Сега от нас се иска трудното - да започне истинският диалог за бъдещето на страната, каза Карадайъ. По думите му съставянето на правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение е от историческа важност в момента, но по-важното е и каква програма ще се изпълнява.

Лидерът на ДПС напомни, че въпреки техния призив още преди години да се направи програма с ясни национални приоритети и да се търси широка подкрепа в парламента, до днес не са определени националните приоритети на страната, но днес има добра основа за диалог това да се случи.

Мустафа Карадайъ за пореден път подчерта, че ДПС ще бъде гарант за сигурността, стабилността и демокрацията в страната като подкрепят правителство с ясни приоритети и ясна програма.

Промяна и публичност за "Изправи се БГ! Ние идваме!" 

„Ще подкрепим правителство на промяната, не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Това би било токсична прегръдка, която да убие очакванията на хората за промяна, почтеност, публичност", заяви председателят на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в началото на консултациите с президента Румен Радев.

Тя подчерта, че партията не иска постове и няма за цел парцелиране на следващата власт. „Ние сме коалиция, представляваме гражданска организация. Призоваваме партиите да загърбят партийните си интереси, за да се сформира кабинет. Няма да допуснем да се извиват ръце, да се натискат и шантажират участниците в следващия кабинет и мнозинството в конструкцията на "златния пръст". Ще настояваме всички решения в парламента да се взимат публично", посочи  Манолова.

Тя декларира готовността на коалицията да подкрепи кабинет с дневен ред, включващ повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, компенсация на бизнеса, подкрепа за децата и семействата, хората с увреждания, съдебна реформа, подкрепата на гражданите срещу монополите. Тя обобщи, че подкрепа ще бъде дадена на правителство с участието на "Има такъв народ" и "Демократична България".

В зала "Запад" на Народното събрание започнаха консултациите за бъдещо управление между парламентарните групи на "Има такъв народ" и "Демократична България".

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, InvestorMedia Group

Това е първата от поредицата срещи по инициатива на партията на Слави Трифонов. Вчера те изпратиха покани за разговори до всички парламентарни групи без ГЕРБ-СДС.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
1
 
2
zelka007 до: дядя Вова
преди 1 месец
дали са ...
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Pilot, ти кажи от Козяк 16 дали са дали благословия. Какво ти си мислиш няма значение..

Още от Икономика и политика
Преброителите започват обхода си по домовете