IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сапарева баня спъва достъпа на Кюстендил до евросредства за водна инфраструктура

Всички общини в област Кюстендил, с изключение на Сапарева баня, участват в местната ВиК Асоциация, което е изискване на ЕК за достъп до евросредства

17:27 | 22.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Присъединяването на община Сапарева баня към консолидираната ВиК Асоциация в област Кюстендил ще позволи регионът да има достъп до еврофинансиране, с което ще се решат много от проблемите с водоснабдяването, отвеждането и пречистването на отпадните води в Кюстендил и Дупница. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова на среща с местната общественост в града, цитирана от пресцентъра на регионалното министерство.

На продължилата повече от час дискусия пред сградата на общината са присъствали близо 200 души.

По думите на Иванова консолидацията е основното изискване на Европейската комисия, за да получава областта финансиране от Програма „Околна среда“ в периода 2021-2027 г. „Една територия – един оператор, т.е. всички трябва да бъдат обединени, за да има развитие и да можем да подменяме старите мрежи“, заяви тя.

Заместник-министърът посочи, че всички общини от област Кюстендил, с изключение на Сапарева баня, вече участват във ВиК Асоциацията. „Община Дупница, която имаше желание за излизане от асоциацията, вече разбра плюсовете, които носи членството, включително и възможността да се възползва от помощ и от българския „ВиК холдинг“, отбеляза Иванова.

Според нея ако община Сапарева баня реши да влезе в асоциацията в близките дни, ще има достатъчно време и ресурс, за да се възложи изготвянето на Регионално прединвестиционно проучване за област Кюстендил. Чрез него областта може да получи евросредства за мрежите си още през следващите години. Всяко отлагане и закъснение ще направи невъзможно кандидатстването по програмите заради пропуснати срокове.

„Призовавам жителите на общината да проявят разум и да се съгласят. Правото и решението е ваше, никой не може да ви насили, но вземете правилното решение, за да помогнете на съседните общини, които страдат от старите мрежи и липса на финансиране“, призова тя. Липсата на консолидация затруднява изключително работата на държавния ВиК оператор в областта, който е затруднен да ремонтира и поддържа мрежите.

Според Иванова ако ВиК–Паничище, което обслужва община Сапарева баня, премине към единния воден оператор, в областта няма да има съкращения на персонала и сегашното оперативно ръководство ще бъде запазено. По думите ѝ няма да има и драстично поскъпване на цената на водата. В момента тя е около 1 лв. за кубичен метър, като с въвеждането на единна цена ще се повиши до 1,60 лв. за куб. м, тъй като общината няма пречиствателна станция за питейни води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още