IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Синя карта на ЕС" за пребиваване и работа в България ще се издава за 4 години

Намалява се от 400 на 100 лева таксата, която работодателят внася, за предоставяне или продължаване на срока на решението за достъп до българския пазар

15:08 | 23.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разрешение за пребиваване и работа тип "синя карта на ЕС" вече ще се издава за срок до четири години, реши парламентът. Досега се издаваше за срок от една година.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за МВР, с които се правят изменения в Закона за чужденците в Република България и в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, уточнява БТА.

В случай, че срокът на трудовия договор е по-малък от четири години, "синя карта на ЕС" се издава за срока на договора, удължен с три месеца, като може да се подновява при наличие на основания за преиздаването му.

Подобно разрешение за пребиваване и работа "синя карта на ЕС" могат да получат чужденци, които са висококвалифицирани работници по смисъла на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и притежават работна виза или разрешение за продължително пребиваване в Република България на друго основание.

При кандидатстване за първоначален достъп до пазара на труда и за продължаване срока на синята карта на ЕС вече няма да се изисква чужденецът да пребивава извън територията на България. Намалява се от 400 на 100 лева таксата, която работодателят внася, за предоставяне или продължаване на срока на решението за достъп до българския пазар. 

Виза за краткосрочно пребиваване ще може да бъде издадена и на чужденец, който желае да извършва сезонна работа у нас до 90 дни, решиха депутатите и направиха съответни промени и в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Досега работници-граждани на трети държави, които имат виза за краткосрочно пребиваване в България, нямаха право на достъп до нашия пазар на труда.

От "БСП за България" възразиха, че не може да се правят подобни промени „на парче“ и чрез Закона за МВР да се правят корекции, свързани с трудовата мобилност, без становище на социалната комисия в парламента. От левицата коментираха, че синдикатите са против тези изменения.

От "Обединени патриоти" обясниха, че с измененията се търси решаване на проблемите за набиране на работна ръка и се допринася за интегриране на българските общности зад граница.

От ГЕРБ заявиха, че при изготвянето на промените във вътрешната комисия са се съобразили с предложения на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Режимът за синята карта е малко по-облекчен и за по-продължително време, това ще подпомогне инициативите на работодателите, коментира председателят на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов в кулоарите на парламента.

В момента най-същественият проблем на страната ни е недостигът на висококвалифицирани кадри и същевременно на сезонни работници, посочи той. По думите му с измененията се дава за помощ от страни извън ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още