Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ст. Кацаров: Трудно е да се прогнозира кога ще има нова вълна на коронавируса

От понеделник ще има строга процедура за секвениране на проби, за да се установяват по-бързо варианти на вируса, коментира здравният министър

Ст. Кацаров: Трудно е да се прогнозира кога ще има нова вълна на коронавируса

Стойчо Кацаров. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Нова вълна на коронавируса е възможна и през лятото, а експерти очакват такава през есента. Трудно е да се направи прогноза дали ще има нова вълна и кога точно ще се случи. Това коментира служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров пред Нова телевизия.

„Едно от нещата, които ми липсват, за да се направи прогноза, е оценка на това колко българи са се срещали с вируса. По този въпрос нищо не е направено до този момент“, посочи Кацаров.

Той каза, че в понеделник (21 юни) ще представи пред медиите проучване, направено от частна компания, което дава някаква представа за това колко души в България са се срещали с вируса.

Кацаров каза още, че в понеделник ще издаде заповед 10% от всички проби за коронавирус да се подлагат на повторно изследване за установяване на варианти, след като стана ясно, че индийският вариант Делта е установен при пациент, боледувал през април.

„Индийският щам на коронавируса означава, че има по-голям риск от следваща вълна. В момента подобни проблеми има в други страни в Европа – Великобритания, Русия, Португалия. Няма място за паника, но това означава по-голям риск. Това, което ме тревожи, е късната реакция на здравните власти“, коментира Стойчо Кацаров.

Още по темата
Пробата на въпросният пациент е взета на 5 април, стояла е 15 дни в Плевен, а след това е транспортирана в София, където също е стояла 15 дни, преди да бъде изследвана. Не е ясно кой определя какъв процент проби се секвенират, кой определя сроковете за това, как се транспортират пробите и процесът е хаотичен, посочи той.

Процедура за това ще бъде обявена в понеделник, каза министърът, като подчерта, че това е трябвало да бъде направено още миналата година и отговорност трябва да поеме предишното ръководство на здравното министерство.

„Никой няма да бъде наказан, просто това ще бъде променено незабавно. Смисълът да го изолираме веднага е да можем да ограничим разпространението на опасния щам“, коментира здравният министър.

„Този щам е изолиран в голяма част от страните в Европейския съюз и ние не сме изолиран остров. Няма да е изненадващо да получим и нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим от тези щамове е да се ваксинираме“, коментира още Стойчо Кацаров.

Във връзка с назначенията в здравеопазването той посочи, че не планира кадрови промени. Що се отнася до проверките в болниците „Лозенец“ и „Пирогов“, Кацаров посочи, че проблемите са наследени и в случая той е трябвало да вземе решение и да смени управителните органи на болниците, ако нарушенията се потвърдят. Припомняме, че „Лозенец“ има ново ръководство.

Стойчо Кацаров допълни, че се водят разговори с производителите на ваксините, чийто срок на годност изтича през август и септември, и Европейската комисия препаратите да бъдат продадени или дарени на други страни.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 1 месец
Нали Уханската лаборатория им е заделила 150 пререспективни вируси от прилепи. Може нещо по-фешън, това се изтърка!
1
 
2
 
1
преди 1 месец
след индийския щам какъв идва ... ?

Още от Икономика и политика
Кабинетът "Янев" спира строежа на правителствения комплекс в "София тех парк"