IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация - София" може да излезе на свободния енергиен пазар

Дружеството ще спести 1,2 млн. лева като купува електричеството на свободния пазар, отчетоха от Столичния общински съвет

18:04 | 09.10.14 г. 1
"Топлофикация - София" може да излезе на свободния енергиен пазар

"Топлофикация - София" ще излезе на свободния пазар за електрическа енергия като консуматор, става ясно от доклад, представен от зам. -кмета по финансовите въпроси Дончо Барбалов по време на днешното засесание на Столичния общински съвет (СОС). 

Представянето на доклада беше допълнителна точка в дневния ред на заседанието на съвета днес, показа справка в сайта на СОС. 

Пред журналисти Барбалов посочи, че съгласно правилата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да бъдат предоставени гаранции при подписване на договори, пише агенция "Фокус". Зам.-кметът е поискал от СОС да разреши гаранционно обезпечение, което да позволи на "Топлофикация - София" да сключва договори за доставка на електричество. 

„От гледна точка на това, че дружеството е собственост на Столична община, това не може да стане без решение на Общинския съвет. Оценката за размера на гаранцията е, че на годишна база тя ще е в размер до 400 000 лева, а спестяванията 1-1,2 млн. лева", посочва Барбалов. 

Според него обаче целта не е да се плащат обявените гаранции, а вероятно става въпрос за банкови гаранции по подписаните договори. 

"Топлофикация - София" е производител на електроенергия в резултат от комбинираното производство на централата и я продава по цени, одобрени от енергийния регулатор. В същото време обаче централата е и значим консуматор на електрическа енергия, посочва още Барбалов.

Припомняме, че в средата на миналия месец Община Варна излезе на свободния пазар на електроенергия. В резултат на подписания договор с "Енерго - Про" общината ще плаща двойно по-ниска цена за доставеното електричество, коментира тогава кметът на Варна Иван Портних.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още