IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трети пореден месец производствените цени вървят нагоре

През септември цените са се повишили с 0,5%, а на годишна база покачването е 3,7%, показват данни на НСИ

15:07 | 30.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тенденцията за повишаване на производствените цени продължава и през септември, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Въпреки че в анкетите за бизнес климата в страната мениджърите в сектора посочваха, че не очакват промяна в посока нагоре на цените, то е факт -  общият индекс на цените на производител в България нараства през септември с 0,5% спрямо август. Тогава повишението беше 0,3 на сто. Според анализатори по-високите производствени цени могат да бъдат разглеждани и като причина за ускоряване на инфлацията в месеците до края на годината.

На годишна база поскъпването е 3,7% (при 3,5% през август). В периода септември 2018 – септември 2019 г. нарастване на цените има производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,7%, добивната промишленост - с 6,2%, и преработващата промишленост - с 1,2%.

нси1 нси1

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2019 г. нараства с 0,2% спрямо предходния месец. Покачване на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 0,6%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,3%, и в преработващата промишленост - с 0,1%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2019 г. нараства с 4,5%. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,6%, в добивната промишленост - с 3%, и в преработващата промишленост - с 0,3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през септември 2019 г. нараства с 0,9% спрямо предходния месец и с 2,5% спрямо съответния месец на 2018 година. 

нси2 нси2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още