IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските вериги ще се разплащат с производители в срок от 30 дни

Помирителна комисия към агроминистерството ще балансира позициите на търговци и производители

16:00 | 09.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговските вериги ще се разплащат с производители в срок от 30 дни

Големите търговски вериги вече са длъжни да плащат на производителите в срок от 30 дни. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за защита на конкуренцията, съобщи Dnes.bg.

Проектът беше приет от предишния парламент, но президентът Росен Плевнелиев му наложи вето и го върна за ново обсъждане. 42-ото Народно събрание обаче се разпусна и така това не се случи.

С окончателното приемане на поправките се въвеждат солени глоби за търговските вериги. В някои случаи санкциите достигат 10 процента от годишния оборот на съответния продукт от всички магазини на веригата в страната.

Корнелия Нинова от БСП, която е сред вносителите на измененията, обясни, че масово производителите се оплакваха, че не им се плаща и по 6 месеца. Годишно търговските вериги правят обороти около 8 млрд. лева, но обявяват загуби всяка година, не публикуват данните за оборота, не си плащат навреме и така нарушават законодателството, коментира тя.

С промените в ЗЗК  слага край и на таксите, които търговските вериги налагат на производителите, но срещу които не предоставят нищо – например такса рожден ден или за отваряне на нов магазин. Нинова обяви, че е броила 14 такси в един договор и призова от днес производителите да не плащат вече нищо, защото нищо не дължат.

В закона е записано, че се забранява всяко действие или бездействие на предприятие с по-силна позиция при договаряне, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда интересите на по-слабата страна при договарянето и на потребителите, съобщи БТА.

Според текста недобросъвестни са онези действия или бездействия, които нямат обективно икономическо основание, като необоснован отказ да се доставят или закупят стоки или услуги, налагане на необосновано тежки или дискриминационни условия, или неоснователно прекратяване на търговски отношения.

В преходните и заключителните разпоредби на закона се правят промени и в Закона за храните. Текстовете уточняват какво не може да съдържа договорът за покупка на храни за последваща продажба. В тримесечен срок от приемането на закона трябва да се създадат Национален консултативен съвет за по-добро функциониране на веригата на предлагане на храни и помирителна комисия към министъра на земеделието и храните.

Председателят на Комисията по икономическа политика Петър Кънев от БСП заяви в пленарна зала, че без да бързат, в рамките на няколко месеца, в комисията са намерили баланс и са успели да постигнат консенсус по промените. Времето ще покаже доколко ще е добър ефектът за българските производители, отбеляза той.

"Гласувахме да не се прехвърля рискът изцяло върху производителите. Досега доставчикът си доставя стоката в магазина, веригата я приема и, ако тя бъде бракувана или се развали и остане непродадена, целият риск се връщаше при производителя, защото той трябва да дойде с транспорт да си я вземе, загубата на парите са изцяло за негова сметка и само едната страна поемаше загубата", обясни Нинова.

Постигнахме добър резултат, макар и след 4 години усиля в защита на българските производители, отбеляза Нинова. "Големият аргумент на веригите - как отсега нататък цените ще станат космически - дайте да ги следим. Да се обзаложим, че веригите няма да качат цените вследствие на тези текстове", каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още