IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит Булбанк: България ще се върне на предкризисните нива на БВП след 2022

Икономиката на страната ще нарасне с 2,5% през следващата година, твърдят от банката

14:03 | 03.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската икономика ще се върне към нивата на БВП от преди пандемията в края на 2022 г., а пълното възстановяване на пазара на труда ще отнеме около три години и половина. Това става ясно от анализ на главния икономист на УниКредит за ЦИЕ Дан Букша и главния икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов, представен днес.

„В началото на годината представихме очакванията си и само няколко месеца по-късно вече бяхме в ситуация да правим нова прогноза. Сега е много важно да чуем какво ни очаква, защото се намираме в точка, в която бизнесът трябва да организира по нов начин дейността си и заедно трябва да оценим еволюцията на пазара на труда и уроците от изминаващата предизвикателна година“, каза Ралука Попеску, директор Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране на УниКредит Булбанк, цитирана в прессъобщение от банката.

Според главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Теодора Петкова сега, когато годината се обобщава с думата „пандемия“, е много важно да сме наясно за какво да се подготвим, за да сме част от решението на кризата.

Прогнозата на икономистите на банката е, че БВП ще достигне предпандемичното си ниво през последното тримесечие на 2022 г., което означава, че икономическото възстановяване в България ще отнеме малко повече време, отколкото в повечето страни от региона на ЦИЕ. 

„Подобно на останалата част от региона на ЦИЕ, възстановяването през 2021 г. в България ще бъде само частично. Нашият базов сценарий предвижда увеличение на реалния БВП с 2,5% през следващата година. Възстановяването ще набере скорост през 2022 и 2023 г., когато очакваме ръстът на реалния БВП да се ускори до нива между 4% и 5% годишно“, посочи от своя старана Кристофор Павлов.

Според него положителната страна е, че възстановяването ще бъде по-бързо от възстановяването от рецесията преди десетилетие. „Очакваме икономиката да се върне към пълна заетост за около 4 години, което отново е много по-добре, отколкото след предишната криза, когато беше необходимо почти десетилетие, преди икономиката да достигне пълна заетост“, уточни още той.

„Намираме се във втората вълна на пандемията, която очакваме да започне да затихва през февруари, така че ще има отражение върху икономиката за първото тримесечие на 2021 г.“, каза Дан Букша. Според него изходът за икономиката зависи до голяма степен от мерките за подкрепа, които ще осигурят правителствата в отделните страни и ясната комуникация към бизнеса  и домакинствата по отношение на следващите стъпки. „Въпреки трудната ситуация, нашият регион остава сред най-добре справящите се с кризата и очакваме тази тенденция да се запази, каза той. 

Според анализа на банката въпреки трудностите, все пак ще има сектори, които ще продължат да бъдат печеливши – това са IT бизнесите, онлайн магазините, производителите на домакински уреди и обзавеждане, чието търсене е нараснало в условията на работа от вкъщи. Предимство ще имат и компаниите, чиито търговски партньори са в Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още