Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В 700 секции у нас ще има по две машини за гласуване

Процедурата за допълнителните 1637 машини за гласуване е приключила

В 700 секции у нас ще има по две машини за гласуване

Снимка: БГНЕС

За изборите на 11 юли ще има 421 машини за гласуване в 273 секции в чужбина. В страната ще има машинно гласуване в 9401 секционни избирателни комисии, като в 700 от тях ще има и втора машина. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, предава БГНЕС.

Матева съобщи още, че хартиените бюлетини за изборите за народни представители вече са в печат, а техният брой е 7 408 500.

Процедурата за допълнителните 1637 машини за гласуване приключи. Вчера бяха одобрени допълнителни средства и днес е възложено на "Информационно обслужване" да сключи договор с ЦИК, каза още Росица Матева.

Говорителят обърна внимание на постъпилите жалби през последната седмица. Матева информира, че жалбата на коалиция „Български патриоти” за секциите в чужбина е отхвърлена от съда.

В събота, 26 юни, изтича срокът за подаване на заявления за гласуване не по постоянен или настоящ адрес. Това означава, че българските граждани, които са на почивка в страната и искат да гласуват на различен адрес, няма да могат, ако не са подали заявление до тогава. 

Още по темата

На 26 юни изтича и срокът за заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, припомни още Матева.

Тя поясни, че новите машини, които чакат, ще бъдат в страната най-късно до края на седмицата или до вторник следващата седмица.

От думите на Матева стана ясно, че гласоподавател не може да се бави дълго време и така да бави умишлено процеса, тъй като на петата минута сесията изтича и избирателят ще трябва да потърси съдействие от представител на СИК, за да упражни вота си. В такива случаи всеки има право на два опита, не повече.

Машината може да работи три часа без електрозахранване. Единствената причина за преустановяване на машинното гласуване е ако спре устройството да работи, като в този случай техник трябва да отиде да го ремонтира и за целта трябва да се вземе решение, с което да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Говорителят на ЦИК каза, че обсъждат възможността членовете на СИК да бъдат обучавани онлайн, но това няма да изключи присъственото, за да няма неясноти в изборния ден.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.