IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е необходим суперкомпютър на България?

В индустрията на данните трябва да имаме средства, които да ни помогнат да бъдем по-ефективни, по-бързи и по-евтини на общоевропейския пазар, посочи експерт

11:15 | 09.07.19 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър до края на 2020 г. Този тип машини са специфични заради това, че калкулират огромни количества информация за малко време.

Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА. Сред сферите на приложението му са медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността.

"Представете си една машина, която може да изчислява милиарди операции в една секунда. Ние трябва да се гордеем от факта, че България ще бъде една от държавите, които ще бъдат домакин на такъв тип машина. Тя може и ще бъде използвана за национални и европейски цели и задачи", обясни пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Стратегическия център по изкуствен интелект Георги Робев.

Той напомни, че в момента България разполага с два суперкомпютъра, но въпреки това ще инвестира в новата машина.

"Текущите машини бяха една основа, върху която се изграждаха знания през годините. Това надграждане е нормално и се развива логически спрямо индустрията в Европа", коментира Робев.

По думите му преди се е говорело за индустрия на знанието, а днес можем да говорим за индустрия на данните. На нас са ни необходими средства, които да ни помогнат да бъдем по-ефективни, по-бързи и по-евтини на общоевропейския пазар.

Експертът посочи, че в Европа има 15 хиляди специалисти, които могат да боравят с подобен клас машини. В България те са около 75.

"В момента икономиката в Европа все повече се дигитализира. Индустрията е базирана на високи технологии и на много данни и техния анализ. Ако искаме да сме част от следващото поколение икономика, задължително трябва да имаме подобен клас машина", заяви изпълнителният директор на Стратегическия център по изкуствен интелект.

Целия разговор вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 4 години
финанцовиа е ясен. минус безкрайнос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Спящият бик
преди 4 години
Искаше ми се да разбера какъв е финансовият резултат от използването на досегашните ни два супер компютъра и какъв ще е от новият, още по-суперски?... Но не разбрах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още