IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Берчи: Очакваме глобален растеж и догодина въпреки геополитическите рискове

Случващото се на геополитическата сцена ще е основната тема и през идната година, прогнозира експертът от компанията за управление на активи Schroders

08:22 | 13.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Karoll</em></p>

Снимка: Karoll

Филип Берчи е портфейлен мениджър на multi-asset фондове в компанията за управление на активи Schroders. Берчи е част от екипа на Schroders от 2014 г., като преди това е работил като анализаор в Credit Suisse, Willis Towers Watson и UBS. Той беше в България като част от анализаторския екип на Schroders, който по покана на партньорите им от Карол Капитал Мениджмънт, представи прогнозите на компанията за развитието на глобалната икономика през 2019 г.

Investor.bg се срещна с него в София, за да потърси мнението му за случващото се на капиталовите пазари през отиващата си година и очакванията му за следващата.

- Господин Берчи, каква е оценката Ви за ситуацията на глобалните капиталови пазари през 2018 г.?

- Смятам, че годината започна много обещаващо. Всички смятаха, че нещата изглеждат добре, положително по отношение на растежа. Настроението на пазара беше позитивно, но тогава дойде първото тримесечие на годината. Скоро след това започна и търговската война.

От гледна точка на пазара ние наблюдаваме огромно раздалечаване между САЩ и останалата част от света. В момента пазарите в САЩ остават относително без промяна, а всички останали пазари на ценни книжа бележат спадове. Мащабът на пазара беше изненадващ през по-голяма част от тримесечието. Също така икономическият ръст на САЩ спрямо този на останалата част от света също беше доста изненадващ.

Това са основните фактори в комбинация с политическите рискове - търговската война, както и от известно време - Италия.

- Какво можем да очакваме от пазарите в Централна и Източна Европа през идната година?

- От моя гледна точка източноевропейските страни са добре интегрирани в европейската среда, макар и не напълно. Така че очаквам тяхното представяне да зависи от това как се представя Европа като цяло.

Както вече споменах на моменти се наблюдават и недотам задоволителни резултати по отношение на растежа. Но очаквам когато веднъж станем свидетели на възстановяването му в еврозоната, страните от Източна Европа също да могат да се радват на значителни ползи.

- В края на годината Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да прекрати програмата си за изкупуване на облигации и след лятото да започне постепенно увеличаване на лихвените си проценти. Как това ще се отрази на апетита за риск?

- Поглеждайки десет години назад, когато програмата за изкупуване на облигации започна, в системата имаше средства в изобилие навсякъде. Не очаквам обаче премахването на тази ликвидност да стане със същия темп, който наблюдавахме преди няколко години.

Но когато извадим тази ликвидност от системата, то волатилността ще нарасне. По отношение на инвеститорите на дребно тези колебания са много малки. Лично аз смятам, че рисковете няма да нараснат при подобна обстановка, при която наблюдаваме увеличаване на волатилността.

Последна актуализация: 00:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още