IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите остават стабилни въпреки острата реакция на фондовия пазар

Представяне на цифровите пари в момента контрастира на предишното им сериозно поевтиняване, когато имаше по-засилено разпродаване на капиталовите пазари

12:45 | 25.10.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Криптовалутите остават до голяма степен стабилни в четвъртък въпреки силните спадове на глобалните фондови пазари, съобщава CNBC.

По време на азиатската сесия биткойнът поевтиня с 0,23% до около 6484 долара, докато рипъл (XRP) загуби 2,09% от стойността си, а етер – 1,38% по данни на Coinmarketcap.com. Не е необичайно биткойнът да се представя по-добре при понижаване цените и на другите дигитални валути.

Стабилното представяне на криптовалутите в момента контрастира на предишното им сериозно поевтиняване, когато имаше по-засилено разпродаване на капиталовите пазари.

На 11 октомври биткойнът отчете спад в цената си от 4%, докато XRP и етер отписаха по около 11% от стойността си.

Тогава в продължение на три дни криптовалутите загубиха 18 млрд. долара от пазарната си оценка, докато световните пазари страдаха от изтеглянето на инвеститорите.

Джо Дипаскуале, главен изпълнителен директор на хедж фонда BitBull Capital, коментира в началото на месеца, че несигурността около акциите се прехвърля и на криптопазара.

Представяне на биткойна за последния един месец

"Когато видяхме, че капиталовите пазари се сгромолясват, страхът се прехвърли и към кроптовалутите", коментира Дипаскуале. Според него по-голямата активност води и до по-големи разпродажби.

По-силното поевтиняване на цифровите пари на 11 октомври съвпадна и с публикуването на доклад на Международния валутен фонд, според който продължаващият бърз растеж на криптоактивите би могъл да създаде уязвимост в международната финансова система. 

Криптовалутите са изтрили от стойността си над 600 млрд. долара от началото на годината досега. За това допринесе фактът, че дигиталните валути не можаха да навлязат масово на фона на поредица хакерски атаки срещу криптоборси, както и заради засиления регулаторен контрол върху сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
От всичко друго, най-малко имам желание да споря за семантиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
khao
преди 5 години
само две забележки към изказването ти ... първо биткоин не е никакъв актив и второ там инвеститори няма, а само спекуланти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Стабилна цена при сравнително ниски обеми. Вероятно не са останали повече продавачи, но и купувачи засега липсват. Ако спадовете на фондовите пазари се задълбочат е възможно при криптовалутите да започне нов спекулативен ръст. Но това все пак са високо рискови активи, тъй че всяка инвестиция трябва да се обмисля много внимателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още