IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгуваните криптообеми през юни са се свили до най-ниското ниво от 2020 г.

Спот обемите, заедно с тези на дериватите, са намалели на борсите, понижавайки се с над 15% от май до около 4,2 трлн. долара

14:21 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Обемите търгувани криптовалути са намалели осезаемо през първата половина на годината, която се оказа особено трудна за сектора на дигиталните пари.

Спот обемите, заедно с тези на дериватите, са намалели на борсите, понижавайки се с над 15% от май насам до около 4,2 трлн. долара, достигайки най-ниското си равнище от януари миналата година, съобщава Bloomberg. Само през юни спот обемите са се свили с близо 28% до 1,41 трлн. долара – най-ниското ниво от декември 2020 г., показват данни, обобщени от CryptoCompare.

Месечни обеми. Графика: CryptoCompare/Bloomberg

В същото време търгуваните обеми при дериватите се свиват със 7% през месеца, което е най-ниско ниво от юли 2021 г. Дериватите са особено важни за криптопространството, съставлявайки над половината от пазара.

За наблюдателите тази тенденция е логична, като се имат предвид спадовете в цените на биткойна и етера – и двете криптовалути поевтиняват с над 70% от миналогодишните си върхове.

„Обемът е намалял, като се има предвид по-слабото вълнение от инвеститорите в цикличен мечи пазар“, казва Кати Стоктън, съосновател на Fairlead Strategies. „Докато криптоцените не пробият своя цикъл на мечи пазар, което може да отнеме месеци, можем да очакваме обемът да е под средния“, допълва тя.

Криптовалутите, наред с другите рискови активи, имат трудна година на фона на цикъла на затягане на паричната политика, като така централните банки да се справят с инфлацията. Индексът MVIS CryptoCompare Digital Assets 100, обединяващ някои от водещите монети, е надолу с 60% тази година.

В петък, минути преди 14 ч. българско време, цената на биткойна расте с 5,6% за последните 24 часа до 20 865 долара. Повишенията се простират и сред останалата част на пазара.

Фючърсните договори на биткойна, търгувани миналия месец на борсата CME, с обем от 29 млрд. долара, са достигнали най-ниския обем на търговия от юли 2021 г., посочват от CryptoCompare. Пониженията са валидни за редица платформи, включително Binance, OKX и FTX.

Тенденцията показва коренна промяна спрямо последните две години, когато инвеститорите на дребно, останали вкъщи заради коронавирусните блокади, търсеха начин да се възползват от растящите цени.

Според Крис Гафни от TIAA Bank за инвеститорите без голям опит подобни големи намаления в цените, като тези при криптовалутите, не будят интерес. „Те мразят да купуват нещо, което спада свободно или дори вече е паднало и се е стабилизирало“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още