IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите хора в света са увеличили продажбите на суперяхти със 77%

Цените достигат върхови стойности и е малко вероятно да намалеят заради ограничените наличности

20:36 | 01.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg

Продажбите на суперяхти са нараснали до рекордни нива миналата година, водейки до намаляване на предлагането и повишаване на цените до върхови стойности. Малко вероятно е те да намалеят въпреки сътресенията на финансовите пазари в началото на 2022 г., предава Bloomberg.

Общо 887 суперяхти са били продадени през 2021 г., което е ръст със 77% спрямо година по-рано и е над два пъти повече спрямо броя им през 2019 г., сочат данни на компанията VesselsValue.

Джеф Безос, който има нетно богатство от 174,7 млрд. долара според Индекса на милиардерите на Bloomberg, чака доставката на 127-метрова яхта. В момента тя е във финална фаза на изграждане в корабостроителница в Нидерландия. Стивън Спилбърг също е направил поръчка, след като обяви старата си яхта за продажба на цена от 158 млн. долара. Той я продаде през ноември, но цената на сделката не се съобщава.

Ниските лихви и силните пазари донесоха печалба от 1 трлн. долара на 500-те най-богати хора в света, показва индексът на Bloomberg. Това създаване на богатство и завишеното търсене на уединени развлечения заради COVID-19 са сред основните двигатели на ръста на продажбите, отбелязва VesselsValue.

Растящите лихви и сътресенията на фондовите пазари вероятно няма да доведат до понижаване на цените, поне през идните няколко месеца, заради липсата на наличности. За изграждането на суперяхти са необходими години, а купувачи, които искат плавателни съдове веднага, ограничиха наличностите на вторичния пазар.

„Просто няма достатъчно налични яхти за покупка“, казва Сам Тъкър, ръководител на отдела за суперяхти във VesselsValue. Яхти Яхти

Нарушенията на веригите за доставка и недостигът на работна ръка влошават ситуацията. Корабостроителниците са напрегнати до краен предел, а строителството на нови плавателни съдове отнема повече време. Положителната страна, поне за съществуващите собственици, са по-високите цени.

Суперяхтите обикновено не са смятани за инвестиции. Поевтиняването е рязко, а годишните оперативни разходи са високи, около 10% от стойността на плавателния съд. Но заради затегнатия пазар цените са нараснали с между 5% и 8% само през 2021 г.

„Моментът е страхотен да си собственик на яхта“, казва Тъкър. „Хората, които са купили преди една година, сега може да продадат на печалба, след като са се наслаждавали цял сезон на безплатно плаване със суперяхта“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
на мен и двамата... въпреки че калашника е крадена технология. Измислен е от хуго шмайзер :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
На някои хора идол им е Мъск или Бъфет, на други-Калашников.Въпрос на ценностна система...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Да са живи и здрави да си ги ползват с кеф.Мен лично яхтите не ме кефят особено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ей, тая завист беее, направо те изяжда отвътре! Като рак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Хех, дай Боже всекиму.НО, като се има впредвид какво стана с Максуел, поемане на риск си е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
Калашников , Калашников ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още