IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow възстанови част от загубите, но S&P не можа да премине на зелено

Технологичните акции, които бяха най-силно ударени по време на вторнишките разпродажби, записват умерено възстановяване в сряда

22:20 | 29.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street завършиха борсовата сесия в сряда разнопосочно на фона на продължаващата волатилност на доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average успя да се възстанови с 90 пункта (0,3%) нагоре. Широкият измерител S&P 500 също се покачи с 0,2%.

Не така обаче стоят нещата при технологичния бенчмарк Nasdaq Composite, който не можа да премине на зелено и приключи сесията със спад от 0,2%. Показателят продължава да задълбава на негативна територия, след като във вторник отчете най-лошото си представяне от март насам.

Доходността по 10-годишните облигации намаля, като по-рано през деня спадна под прага от 1,5%, но впоследствие успя да възстанови загубите, приключвайки редовната сесия на ниво от 1,532%.

Доларовият индекс от своя страна също се повиши с 0,6% до 94,4 пункта.

Технологичните акции, които бяха най-силно ударени по време на вторнишките разпродажби, записват умерено възстановяване в сряда. Книжата на Apple поскъпват с 0,7%, а тези на Netflix с 2,6%.

Отделно, акциите на самолетния гигант Boeing поскъпнаха с 3,2%, превръщайки се в едни от най-добре представящите се в Dow.

Тези в енергийния сектор остават стабилни на фона на поевтиняването на петрола. Фючърсите върху двата водещи сорта свиват цената си с по около 0,9%, като американският лек суров петрол достига 74,65 долара, а сортът Брент 78,37 долара за барел.

Златото от своя страна също поевтинява с 0,7% до 1725 долара за тройунция.

Върху цялостното представяне на пазара влияние оказаха производителите на полупроводници. Акциите на Micron поевтиняха с 2%, след като компанията представи прогноза за приходите и печалбата за първото тримесечие на 2022 г., която се оказа под прогнозите. Книжата на Advanced Micro Devices също изтриха 1,2% от стойността си.

Едни от най-добре представящите се книжа в сряда в S&P бяха тези на търговеца на дребно Dollar Tree, които поскъпнаха с 16,5%, след като компанията обяви, че увеличава обратното изкупуване на акции и ще експериментира с по-високи цени в някои свои обекти.

По-рано през деня управителят на Федералния резерв Джером Пауъл се включи в онлайн събитие на Европейската централна банка (ЕЦБ), по време на което определи като „разочароващо“ това, че забавянията по веригата на доставките не се подобрява с напредването на икономическото възстановяване от рецесията. По думите му тези забавяния ще продължат и през следващата година, продължавайки да стимулират инфлацията.

Що се отнася до инфлацията, Пауъл отново повтори, че според него настоящият пик няма да е постоянна тенденция.

Инвеститорите наблюдават и поредното развитие около преговорите за вдигане на тавана на дълга и правителствените разходи във Вашингтон. Финансовият министър Джанет Йелън е заявила на председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че до 18 октомври трябва да бъде вдигнат тавана на дълга, в противен случай ще има сериозни последствия за икономиката.

От началото на септември Dow и S&P са надолу със съответно 2,6% и 3,5%. За Nasdaq този спад е от над 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още