IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за действията на Фед потискат индексите на Wall Street*

Начело на пониженията в четвъртък са акциите, свързани тясно с икономическото представяне

17:48 | 19.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия в четвъртък без значително изменение на фона на притесненията, че Федералният резерв може да премахне част от икономическите си стимули още следващия месец, съобщава CNBC.

Широкият индекс S&P 500 остава без промяна, като се възстановява по-ранното си понижение.

Измерителят на сините чипове Dow Jones Industrial Average и технологичният Nasdaq Composite се понижават с по 0,1%.

Начело на пониженията в четвъртък са акциите, свързани тясно с икономическото представяне. Производителят на желязо Nucor изтрива 2,6%. Петролните компании Devon Energy и Occidental Petroleum отчитат спад в цената на книжата от над 3%. При миннодобивната Freeport-McMoRan понижението е от над 5%. За General Motors спадът е от 1,8%. Акциите на хотелите и самолетните превозвачи също са надолу.

Книжата в секторите на потребителите стоки и здравеопазването обаче се придвижват нагоре. Тези на Procter & Gamble растат с над 0,8%, а на Merck с над 1%.

Цената на петрола продължава да върви надолу, притискани от опасенията за икономическото възстановяване без подкрепата на Фед. Фючърсите върху американския сорт WTI поевтиняват с 2,7% до 63,69 долара за барел, а тези върху международния бенчмарк Брент – с 2,5% до 66,52 долара за барел.

Цената на златото обаче остава без значително изменение на равнище от 1785,1 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се свива до съответно 1,255% и 1,89%.

Доларовият индекс обаче напредва с 0,3% до 93,43 пункта.

По-рано през деня стана ясно, че броят на молбите за обезщетения при безработица в САЩ се понижава за четвърта поредна седмица - тенденция, която предполага, че условията на пазара на труда се подобряват с възстановяването на икономиката.

Подадените за първи път заявления по редовните държавни програми спаднаха с 29 хил. до 348 хил. през седмицата, приключила на 14 август, което е най-ниското ниво от началото на пандемията, показват данните на Министерството на труда от четвъртък. В проучване на Bloomberg икономистите очакваха по-нисък спад до 364 хил.

Акциите на Robinhood поевтиняват по-осезаемо с над 7%, след като компанията представи първия си тримесечен отчет като публична компания. Платформата предупреди, че данните за третото тримесечие може да бъдат повлияни от забавянето на търговията.

За седмицата до сряда Dow и S&P 500 отписват по над процент, а Nasdaq Composite – повече от два.

*Информацията е актуална към 17:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още